Accesul la medicamente reprezinta o provocare majora in Romania - este una dintre concluziile raportului "State of Health in the EU. Romania. Profilul sanatatii in 2017", publicat de Comisia Europeana si realizat pe baza datelor furnizate de Observatorul European pentru Sisteme si Politici de Sanatate si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lista medicamentelor rambursate nu a fost actualizata in perioada 2008 - 2015, ceea ce a insemnat ca pacientii nu au avut acces la tratamente noi in acea perioada, se arata in raport.

Eforturile actuale pentru a oferi acces mai bun la medicamente sunt complicate de preocuparea ca preturile mici ale unor medicamente, comparativ cu alte tari UE, pot duce la exporturi paralele, subminand accesul in Romania. Ca raspuns, Ministerul Sanatatii a obtinutaprobarea UE de a opri exporturile paralele de vaccinuri pe o perioada limitata (2017).

Exista, de asemenea, unele dovezi neconfirmate conform carora costurile reprezinta un obstacol major in calea accesului la anumite tratamente noi, se mai precizeaza in raport.

Tara noastra s-a confruntat constant, in ultimii ani, cu "crize ale medicamentelor", cand medicamente esentiale in tratarea unor boli grave, precum cancerul, nu se mai puteau gasi pe piata din Romania.

Hotnews.ro a scris recent, pe larg, despre lipsa imunoglobulinei pentru tratamentul pacientilor care sufera de imunodeficiente primare si boli autoimune. Multi dintre ei sunt copii, iar medicamentele nu se mai gasesc in Romania de aproximativ 4 luni.

De asemenea, 42 de organizatii nationale si internationale de pacienti si cu activitate in sanatatea publica au atras atentia recent ca, dintre cele 28 de medicamente esentiale pentru pacientii cu TBC, 15 medicamente sunt raportate a avea discontinuitati sau dificultati de aprovizionare, ele nefiind procurate din fondurile Programului National de Tuberculoza.