Liderul catalan Carles Puigdemont ar putea primi azil politic in Belgia daca va cere acest lucru, a spus ministrul belgian pentru migratie, citat de Reuters. Declaratia oficialului belgian subliniaza pozitia diferita a tarii sale fata de restul Uniunii Europene in criza catalana.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Desi nu s-a vorbit pana acum despre o dorinta a lui Puigdemont de a merge in Belgia, aceasta este una dintre putinele state membre din blocul comunitar in care cetateni UE pot cere azil politic.

"Nu este nerealist daca analizezi situatia", a spus Theo Francken, ministru pentru migratie, la televiziunea belgiana VTM.

"Deja se vorbeste despre o pedeapsa cu inchisoarea. Intrebarea este cat de corect va fi procesul sau", a declarat Francken, membru al partidului nationalist flamand N-VA. "Spaniei i-ar fi greu sa obtina extradarea lui Puigdemont intr-un astfel de caz", a adaugat el.

Desi cei mai multi lideri europeni s-au ferit sa comenteze criza din Spania, spunand ca este o problema interna si ca ar trebui respectata constitutia tarii, premierul belgian Charles Michel a facut apel la un dialog intre Madrid si Barcelona.