Ministrul Cercetarii, Lucian Puiu Georgescu, a declarat joi seara, la Iasi, ca si-ar dori ca tinerii cei mai buni sa ramana in tara si sa faca cercetare sau ca aceia care au plecat deja sa fie convinsi sa se intoarca., potrivit Agerpres.

"As vrea foarte tare ca cei mai buni tineri sa ramana in tara si sa faca cercetare sau sa reusim sa ii intoarcem in tara pe cei plecati deja", a afirmat el.

Ministrul Cercetarii a spus ca in prezent sunt doua masuri stimulative clare, care se aplica deja, pentru a-i determina pe cercetatori sa ramana in institutiile de profil din Romania.

"Sunt doua masuri clare care reprezinta un inceput bun spre foarte bun. Sunt doua masuri proaspete. Una e de o luna de zile, privind introducerea ordinului comun al ministrului Cercetarii si ministrului de Finante prin care scutim de impozitul pe venit veniturile din proiectele de cercetare-inovare. A doua chestiune, care e de doua saptamani, este HG 751 (pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 327/2003, privind plafoanele pe baza carora se calculeaza costurile salariale directe la contractele de finantare incheiate din fonduri bugetare - n.r.), prin care plafoanele salariale pentru toate categoriile incluse in cercetare, dezvoltare, inovare se duc la 50 de euro pe ora, brut. Asta inseamna un nivel decent, apropiat, similar chiar, cu tarile din vestul Europei", le-a declarat jurnalistilor Lucian Puiu Georgescu.

Pentru aceasta, sustine ministrul Cercetarii, e nevoie de surse de finantare diferite, care la randul lor sa asigure bugete mai mari.

"Bineinteles, ar trebui sa nu ne oprim. Ca sa nu ne oprim inseamna surse de finantare diferite, in asa fel incat bugetul acestor proiecte sa fie mai mare. Asta inseamna diversificarea surselor de intrari pe proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare, inseamna gasirea unor posibilitati de colaborare efectiva intre institutiile care nu fac cercetare, dar au nevoie de cercetare si institutele care fac cercetare, dar nu au suficienti bani pentru a face cercetare", a precizat ministrul.

Conform acestuia, in OUG 57 din 2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica sunt anumite prevederi care ar trebui modificate.

"E necesar sa adaptam aceasta legislatie. Lucram la o lege mai permisiva si mai ales mai stimulativa pentru tot ce inseamna cercetare, dezvoltare, inovare. Mai este o lege pe care lucram, Legea 319, care si ea dateaza de vreo 14 ani, este statutul cercetatorului, prin care dorim sa ne apropiem de nivele de salarizare stimulative. Inseamna ca oamenii sa aiba venituri decente, suficient de mari, pe proiectele din Romania, pentru a nu mai fi tentati sa plece", a spus ministrul Cercetarii si Inovarii.

In ceea ce priveste posibilitatea intoarcerii cercetatorilor in tara, Lucian Puiu Georgescu a replicat ca "la un 50 de euro, da".

Ministrul Cercetarii si Inovarii, Lucian Puiu Georgescu, a venit joi seara la Iasi pentru a lua parte la premierea din cadrul Scopus Awards Romania 2017, eveniment organizat de Elsevier, lider mondial in furnizarea de solutii de informare care imbunatatesc performantele cercetatorilor in domeniul lor de activitate.