Protejarea drepturilor romanilor din Marea Britanie prin aprobarea axelor strategice de actiune ale Guvernului Romaniei in perspectiva Brexit constituie un obiectiv in materia afacerilor externe, potrivit unui document obtinut de Agerpres.

Conform sursei, Guvernul este in grafic in ceea ce priveste procesul de pregatire privind asigurarea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE in 2019.

"Am demarat un proces complex de consolidare a capacitatii administratiei publice centrale de a actiona in domeniul afacerilor europene si urmarim sa asiguram resursele necesare pentru atingerea prioritatilor viitoarei Presedintii", sustine sursa citata.

In text se mai arata ca Executivul sprijina eforturile de celebrare a Centenarului Primului Razboi Mondial si a Centenarului Marii Uniri si fauririi Romaniei moderne.

"Vom continua sa sprijinim activ Republica Moldova in concretizarea obiectivelor sale europene", acesta fiind si mesajul pe care premierul l-a transmis la Chisinau cu prilejul primei vizite pe care a efectuat-o in tara vecina, se aminteste in document.

Tot aici se mentioneaza reactivarea grupului de lucru privind aderarea la Spatiul Schengen si demararea procesului de consultare institutionala pentru promovarea aderarii Romaniei la Schengen.

"Am intensificat eforturile in vederea candidaturii Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica/OCDE", mai arata sursa citata.

Totodata, in document se apreciaza ca vizita presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, in Romania a fost "un moment bun in care am consolidat relatia istorica dintre tarile noastre si de continuare a dialogului pe tema presedintiei Consiliului European din 2019".

"Cvadrilaterala Romania-Bulgaria-Grecia-Serbia de la Varna a fost prilejul oportun sa discutam despre consolidarea independentei energetice a celor patru state si despre coordonarea proiectelor de infrastructura", potrivit aceleiasi surse.