Cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a NATO, ce are loc intre 6 si 9 octombrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti, este cu siguranta cea mai importanta de la finalul Razboiului rece, a declarat vineri seful delegatiei romane la AP NATO, Vergil Chitac. Importanta sesiunii AP NATO e data faptul ca "se intampla intr-o perioada in care Alianta NATO este profund subminata si se incearca destabilizarea, daca nu chiar destructurarea Uniunii Europene", a spus Chitac.

Vergil ChitacFoto: Captura YouTube

"Faptul ca timp de 20 de ani Romania a organizat de trei ori aceasta importanta sesiune a AP NATO arata ca suntem membri de incredere, voluntari si devotati ai Aliantei. Dar sigur ca exemplul acesta nu este semnificativ, semnificativa este insa actiunea Armatei Romane in teatrele de operatii din exterior, fie ca e vorba de Afganistan, fie ca e vorba de Balcanii de vest sau de misiunile de pe marile fregate din Marea Mediterana sau in Nordul Africii, adevarat, sub egida Uniunii Europene, pentru a lupta cu piratii. Sesiunea anuala a AP NATO este cu siguranta cea mai importanta organizata de noi pana acum sau cel putin de la finalul Razboiului Rece, pentru ca se intampla intr-o perioada in care Alianta NATO este profund subminata si se incearca destabilizarea, daca nu chiar destructurarea Uniunii Europene. Sunt atatea zone fierbinti, daca ne uitam pe harta globala", a declarat Vergil Chitac la conferinta de deschidere a AP NATO care se desfasoara timp de patru zile la Palatul Parlamentului, relateaza Agerpres.

Potrivit acestuia, exista o imagine exacta a spatiului de securitate din zona euroatlantica, chiar a spatiului mondial de securitate, care este cel putin complex, apreciind ca peste tot se asterne spectrul terorismului care planeaza in orice moment.

"Rapoartele pe care le vom dezbate, le vom aproba in cadrul celor cinci comisii lucrative ale AP NATO, temele pe care vor conferentia speakerii in domeniile pe care le reprezinta acopera majoritatea problemelor politice majore si de securitate cu care se confrunta Alianta in momentul de fata. Si aceasta este partea cea mai importanta a sesiunii anuale a AP NATO, completata de o parte mai putin importanta - vom avea alegeri pentru functiile de conducere in cadrul AP NATO", a aratat Chitac.

Peste 300 de parlamentari delegati din cele 29 de state membre NATO plus alti delegati din partea a 23 de state asociate sau cu rol de observator se reunesc in urmatoarele patru zile la Bucuresti, la Palatul Parlamentului. Tensiunile cu Rusia, securitatea in zona Marii Negre si amenintarile teroriste din Orientul Mijlociu vor fi pe agenda discutiilor si dezbaterilor, iar parlamentarii NATO sunt asteptati sa adopte o serie de rezolutii prin care sa indemne la sporirea cheltuielilor din Aparare a membrilor NATO, reducerea fragmentarii industriei de aparare europeana, precum si intarirea relatiilor cu Uniunea Europeana.