Presedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr. 23/2015, care prevede trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Apararii Nationale, anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

"Consideram ca decizia de aprobare prin lege a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 trebuie reanalizata de catre Parlament. Avand in vedere importanta activitatii Institutului "Cantacuzino", consideram ca trebuie sa se asigure o coerenta succesiune a actelor normative pentru evitarea oricaror confuzii cu privire la situatia juridica a acestuia, crearea unui cadru legislativ coerent si predictibil fiind esentiala in vederea bunei desfasurari a activitatii Institutului", se arata in textul cererii de reexaminare.

Textul integral al cererii de reexaminare:

"Domnului Calin Popescu-Tariceanu

Presedintele Senatului

In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata,

formulez urmatoarea

Cerere de reexaminare

asupra

Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei

Legea transmisa la promulgare aproba, fara modificari, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, prin care se infiinteaza Institutul National de Cercetare "Cantacuzino", institutie publica de importanta strategica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, prin reorganizarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", care se desfiinteaza.

Referitor la Institutul National de Cercetare "Cantacuzino", semnalam ca in anul 2016, Guvernul a stabilit trecerea acestuia din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in subordinea Ministerului Sanatatii (art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1009 din 15 decembrie 2016). Precizam ca aceasta ordonanta de urgenta se afla in prezent in procedura parlamentara.

De asemenea, mentionam faptul ca ulterior, in data de 21 septembrie 2017, Guvernul a adoptat o noua ordonanta de urgenta prin care se stabileste infiintarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino", institutie de drept public care desfasoara activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, in subordinea Ministerului Apararii Nationale, prin preluarea patrimoniului, personalului si activitatii Institutului National de Cercetare "Cantacuzino", aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, care se desfiinteaza (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii si producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice si antidoturi, in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 762 din 25 septembrie 2017).

Prin art. 9 al acestui ultim act normativ, atat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2015, cat si art. VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2016 au fost abrogate. Fata de aceasta situatie, consideram ca decizia de aprobare prin lege a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 trebuie reanalizata de catre Parlament. Avand in vedere importanta activitatii Institutului "Cantacuzino", consideram ca trebuie sa se asigure o coerenta succesiune a actelor normative pentru evitarea oricaror confuzii cu privire la situatia juridica a acestuia, crearea unui cadru legislativ coerent si predictibil fiind esentiala in vederea bunei desfasurari a activitatii Institutului.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei.

Presedintele Romaniei

Klaus - Werner Iohannis"