Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza manuale scolare la solicitarea directa a MEN, pe baza de contract, a spus, joi, ministrul Educatiei, Liviu Pop, relateaza News.ro.. Totodata, acesta a spus ca legea manualului scolar, care se afla acum in dezbatere publica, contribuie la indeplinirea unui obiectiv de securitate nationala, respectiv dezvoltarea, consolidarea durabila si adaptata schimbarilor sociale ale marilor sisteme publice.

Ministrul a spus ca Guvernul, la initiativa Ministerului Educatiei Nationale (MEN), va decide ca sarcina publicarii manualelor scolare sa fie asumata de catre MEN prin Editura Didactica si Pedagogica si tiparirea la Monitorul Oficial (MO) dupa avizarea Consiliului Concurentei.

Liviu Pop a precizat ca EDP SA, care va fi condusa de Adunarea Generala a Actionarilor, constituita din reprezentantii MEN si de catre un Consiliu de Administratie format din cinci membri, va realiza manuale scolare la solicitarea directa a MEN, pe baza de contract.

"Complementar, societatea poate desfasura si alte activitati conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate", a adaugat ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste, legea manualului scolar, Liviu Pop a spus ca Ministerul Educatiei Nationale nu este proprietarul produselor pe care le plateste in prezent - in cazul de fata, manualele scolare, indiferent de forma. Proprietari sunt editurile, iar modificarile manualelor pot fi facute doar cu acordul acestora. Legea manualului ar contribui la indeplinirea unui obiectiv de securitate nationala, diminuand riscurile din sistemul national de educatie.

"De imporanta deosebita este ca aceasta lege a manualului scolar contribuie in mod eficient la indeplinirea unui obiectiv de securitate nationala. Si anume: dezvoltarea, consolidarea durabila si adaptata schimbarilor sociale ale marilor sisteme publice - sanatate, educatie, protectie sociala, diminuand unul dintre riscurile identificate in strategia nationala de aparare a tarii, si anume cel al deficientelor din sistemul national de educatie", a spus ministrul Educatiei.

"In cazul in care manualul devine bun de interes public, MEN achizitionand continutul, conceptul de la autori, iar manualul ca manuscris PDF si varianta digitala interactiva intra in patrimoniul MEN, va fi resursa educationala deschisa, putand fi folosit in orice unitate scolara din Romania sau orice alta unitate scolara privata din Romania sau din afara Romaniei care functioneaza pe curriculum national", a mai spus ministrul.

El a anuntat ca dupa consultarile publice va inainta proiectul de lege catre Parlament, iar toate sugestiile, propunerile si opiniile celor interesati pot fi trimise pe adresa e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.