Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spune ca exista o propunere ca hotelierii de pe litoral sa aiba drept de preemptiune pentru inchirierea sectoarelor de plaja pentru a oferi astfel turistilor servicii complete, iar FPTR sustine ca solicita ca fiecare hotelier sa primeasca in exploatare o suprafata de plaja in functie de numarul paturilor disponibile si de gradul de confort al hotelului.

Mircea Titus DobreFoto: Captura YouTube

Mircea Titus Dobre a participat luni, la Constanta, la o dezbatere pe proiectul Legii Turismului, eveniment la care au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale si agenti economici, relateaza News.ro.

Ministrul Turismului le-a spus jurnalistilor ca exista o propunere ca operatorii economici care detin unitati de cazare pe litoral sa aiba drept de preemptiune pentru inchirierea sectoarele de plaja.

"Este o discutie mai veche in care operatorii economici care detin unitati de cazare pe litoralul Marii Negre sa aiba un drept de preemptiune vizavi de a achizitiona sau de a avea plaja pentru a-si inchide un cerc al activitatilor, respectiv al serviciilor pe care le ofera", a afirmat ministrul, precizand ca vrea ca acest drept de preemptiune sa faca partea din viitoare lege a Turismului.

El a spus ca trebuie vazut cum se vor imparti aceste sectoare de plaja, avand in vedere ca unele hoteluri au iesire directa catre acestea, iar altele nu.

"Aici trebuie vazut si cum se impart sectoarele de plaja pentru ca sunt hoteluri care sunt cu iesire directa la plaja, sunt alte hoteluri care sunt mai in spate si atunci trebuie impartite corect aceste sectoare de plaja. Dupa cum stiti, a existat aceasta actiune si intre anii 2001-2004. Erau intrebati operatorii economici care detin unitati de cazare: doriti plaja pentru a realiza serviciul de agrement pe plajele din zona? Daca nu doreau, se intra pe partea de achizitie publica", a explicat Mircea Titus Dobre.

El a sustinut ca acest lucru se poate realiza prin legea Turismului si apoi ulterior prin Hotarare de Guvern in privinta normele metodologice de aplicare a respectivei parti din lege.

Intrebat daca aceasta prevedere ar putea intra in vigoare din sezonul estival urmator, Mircea Titus Dobre a spus ca acest lucru este imposibil. "Dupa ce se va publica in Monitorul Oficial, legea va intra in vigoare la 180 de zile pentru ca trebuie pregatite si autoritatile publice locale, inclusiv si cele centrale, dar si operatorii economici", a afirmat ministrul Turismului.

El a mai spus ca problema plajelor trebuie discutata si cu ministrul Apelor si Padurilor, avand in vedere ca acestea se afla la Compania Nationala Apele Romane.

Directorul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, prezent la intalnire, a sustinut ca hotelierii au prioritate pentru inchierea sectoarelor de plaja.

"Hotelierii au prioritate, au un punctaj favorizant si politica Apelor Romane este ca hotelierii sa aiba plaja. Obiectivul hotelierului este ca turistul sa faca plaja si sa aiba un serviciu comun, hotel si plaja. Pe vremuri, patronii, hotelierii nu au vrut plaja si din cauza asta au aparut alte societati care si-au permis sa vina la licitatie si au castigat-o. Din acest motiv unele hoteluri nu au plaja", a afirmat directorul ABADL.

El a precizat ca unele contracte cu agenti economici ce detin suprafete de plaja nu pot fi rezilitate deoarece sunt incheiate pe o perioada de zece ani. "Contractele care au fost luate prin procedura de licitatie nu se pot rezilia. Sunt contracte pe 10 ani, cu drept de preemptiune, nu se pot rezilia. Vom fi dati in judecata", a mentionat Hristu Uzun.

Prim-vicepresedintele FPTR si presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, a declarat ca daca plajele vor trece la hotelieri atunci acestia pot oferi pachete turistice complete. "Sigur ca ne dorim sa se intample acum acest lucru prin legea Turismului pe care o dezbatem astazi. Dupa cum ati vazut si dumneavoastra, in lege se prevede ca plajele sa treaca in exploatarea hotelierilor in asa fel incat pachetele turistice sa fie complete, iar serviciile oferite de catre hotelieri sa fie de buna calitate. Sigur ca si turistii isi doresc ca atunci cand vin la mare sa-si aiba sezlonguri pe plaja, sa nu mai plateasca, sa fie inclus in pachetul turistic", a afirmat Bucovala, care a mentionat ca daca sunt hotelieri care nu doresc plaja, atunci ei sa isi exprime in scris acest lucru, iar portiunea respectiva sa fie scoasa la licitatie.

Prim-vicepresedintele executiv al FPTR, Dragos Raducan, a spus ca hotelierii solicita ca aproximativ 20-25% din suprafata de plaja de pe litoral sa fie alocata acestora.

"Solicitarea pe care FPTR o are este ca fiecare hotel de pe litoral sa primeasca in exploatare o suprafata in functie de numarul de paturi disponibile si de gradul de confort al hotelului. Aceasta inseamna ca fiecare hotel va primi undeva intre 200-400-500 de metri patrati de plaja. Daca facem socoteala suprafata intregii plaje disponibile pe litoralul romanesc, reprezinta undeva in jur de 20%. Noi solicitam ca undeva in jur de 20-25 % din plajele de pe litoral sa fie alocate in mod direct catre hotelieri si bineinteles nu fara plata", a spus Dragos Raducan, mentionand ca in prezent, cel putin in capetele de sezon, inchirierea unui sezlong pe plaja este mai scumpa de un loc de cazare.

Ministrul Turismului a fost prezent luni, la Constanta, la dezbaterea proiectului de lege a Turismului, la eveniment fiind prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale si agenti economici din Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta.