Motivarea sentintei date de Judecatoria Bistrita in data de 7 septembrie, prin care fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost eliberat conditionat, arata ca, in opinia instantei, acesta nu reprezinta un pericol pentru ordinea publica si ca si-a asumat fapta comisa, pe care o regreta, potrivit Agerpres.

Liderul MISA Gregorian Bivolaru (arhiva)Foto: Agerpres

De asemenea, Bivolaru s-a angajat in fata instantei ca nu va mai discuta niciodata cu o persoana minora si a invocat faptul ca au trecut 13 ani de la comiterea faptei pentru care a fost condamnat, de act sexual cu un minor.

'Petentul declara ca, in opinia sa, este indreptatit pentru a fi liberat conditionat intrucat a realizat 45 de credite si ca zilele executate in detentie sunt suficiente pentru fapta pentru care a fost condamnat si pe care si-o asuma si o regreta. Totodata, declara ca a luat decizia ca niciodata sa nu mai discute cu o persoana sub 18 ani pentru a nu mai ajunge in situatia de fata, perioada petrecuta in detentie fiind una edificatoare. Mai arata ca au trecut 13 ani de la faptele pentru care a fost condamnat si nu a mai savarsit o alta fapta deoarece nu mai doreste sa traiasca astfel de experienta', se arata in motivare.

Instanta a apreciat ca decizia de liberare conditionata, desi ar putea fi criticata de opinia publica, este una justa, deoarece perioada de detentie efectuata este 'suficient de consistenta'.

'Relativ la impactul pe care liberarea conditionata l-ar putea avea asupra constiintei colective, instanta apreciaza ca lasarea in libertate a petentului, desi susceptibila la anumite critici din partea unor membrii ai societatii, nu este de natura sa tulbure in vreun fel buna desfasurare a relatiilor sociale normale, petentul neconstituind asadar un potential pericol pentru ordinea publica. Totodata, relativ la posibilitatea existentei unui efect incurajator (fata de terti subiecti cu astfel de preocupari infractionale) pe care l-ar putea avea punerea in libertate inainte de termen a petentului, instanta retine ca un astfel de efect, desi poate exista cel putin teoretic, este unul minim, in conditiile in care, asa cum s-a mentionat anterior, petentul a executat o perioada de detentie suficient de consistenta pentru atingerea tuturor dezideratelor urmarite de art. 52 alin. 1 si 2 vechiul Cod penal', se arata in sentinta Judecatoriei Bistrita.

Gregorian Bivolaru a inceput executarea pedepsei privative de libertate la data de 22 iulie 2016, acesta fiind condamnat la 2.191 zile de inchisoare. Pentru a putea beneficia de liberare conditionata, tinand cont de varsta sa, de 65 ani, acesta a trebuit sa execute o treime din pedeapsa, respectiv 730 de zile.

'Petentul a indeplinit fractia prevazuta de lege pentru a putea beneficia de liberare conditionata, avand la data de 06.09.2017 un numar de 764 de zile executate si castigate (din care un numar de 412 zile de detentie, 352 de zile de arest deduse si 0 zile castigate prin munca)', precizeaza judecatorul.

In sustinerea cererii de liberare conditionata au fost anexate mai multe documente, printre care se numara si dovezi ca Bivolaru a solicitat sa fie scos la munca pe perioada detentiei, dar cererile sale i-au fost respinse sub motivatia ca activitatile disponibile sunt sub calificarea petentului, si ca nu a primit nicio sanctiune disciplinara.

De asemenea, au fost anexate copii dupa o caracterizare emisa de un fost parlamentar european, scrisori de sustinere din partea a 12 organizatii non-profit din afara Romaniei, lista de lucrari, caiete si brosuri realizate de Bivolaru in perioada 2016-2017, copia traducerii legalizate a unei adeverinte emise de autoritatile din Suedia din care rezulta ca statul suedez va asigura acordarea unei pensii lunare in suma de 7.863 SEK pentru fondatorul MISA si o copie dupa adresa Ambasadei Suediei in Romania, inregistrata la Penitenciarul Bistrita in data de 29 mai 2017, privind vizita unui consilier al ambasadei si a unui consul al Suediei la petent.

Potrivit motivarii, procurorul a sustinut, de asemenea, liberarea conditionata a lui Gregorian Bivolaru, pe motiv ca sunt indeplinite conditiile legale.

Gregorian Bivolaru, care se afla in Penitenciarul Bistrita din luna februarie a acestui an, a fost pus in libertate in data de 13 septembrie, la iesirea din penitenciar declarand ca nu se considera vinovat de faptele pentru care a fost condamnat.