Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si cere clarificari Ombudsman-ului ucrainean in legatura cu adoptarea noii legi a Educatiei din Ucraina, care afecteaza invatamantul in limba materna in cazul comunitatii etnicilor romani, informeaza Agerpres.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si se va adresa Imputernicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), doamna Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificari in legatura cu adoptarea noii legi a Educatiei din Ucraina, care, in esenta, desfiinteaza sistemul de invatamant in limba materna, afectand, implicit, comunitatea celor aproximativ 400.000 de etnici romani aflati pe teritoriul Ucrainei", informeaza un comunicat al Avocatului Poporului transmis, vineri, AGERPRES.

Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizeaza posibila incalcare a drepturilor cetatenilor romani din Ucraina, astfel cum sunt acestea reglementate in art. 7 din Constitutia Romaniei privind romanii din strainatate, art. 2 al Protocolului Aditional nr. 1 din 20 martie 1952 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, art. 14 din Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale, art. 8 din Carta Europeana a limbilor regionale sau minoritare si art. 13 din Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare intre Romania si Ucraina.