Premierul Mihai Tudose sustine printr-un comunicat de presa ca se referea la proiectul de lege privind exploatarea Rosia Montana cand a spus ca votat cu "doua maini". Aceasta precizare a fost facuta dupa ce in presa a aparut informatia ca nu a votat impotriva cianurilor asa cum a declarat marti la TVR, ci dimpotriva. Realitatea este ca a votat diferit doua legi care aveau continut asemanator in mare parte, ambele vizand, de fapt, explotarea de la Rosia Montana. Initial a votat pentru exploatare, iar apoi impotriva, in conditiile in care PSD a luat decizia politica sa renunte la proiect, din lipsa de sprijin din partea celorlalte partide. Mihai Tudose spune ca a votat impotriva amendamentului privind interzicerea cianurilor deoarece era fara fundament.

Mihai Tudose la TVRFoto: Captura TVR1
  • Istoria pe scurt a legilor votate de Mihai Tudose

Proiectul Legii privind Rosia Montana a fost aprobat pe 27 august 2013 de catre Guvernul Ponta, fiind trimis in Parlament. Proiect viza unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania. Proiectul a starnit ample proteste in strada. In aceste conditii, PNL a inceput sa dea inapoi, chiar daca era in USL alaturi de PSD. Intre cele doua formatiuni politice au aparut tensiuni. Proiectul de lege a fost respins pe 19 noiembrie de catre Senat, insa PSD nu s-a lasat prea usor si a preluat imediat mare parte dintre amendamentele legii intr-un alt proiect de lege: Legea Minelor.

Intre proiectul legii privind Rosia Montana si proiectul Legii minelor nu erau diferente majore, ambele vizand de fapt acelasi lucru: exploatarea de la Rosia Montana. Vezi aici mai multe amanunte. Acest proiect a ajuns in plenul Camerei Deputatilor pe 10 decembrie, la nicio luna dupa ce proiectul legii Rosia Montana a fost respins de Senat. Atunci, deputatul Mihai Tudose a votat pentru aprobarea legii minelor, care continea multe dintre prevederile Legii privind Rosia Montana. De asemenea, a votat impotriva unui amendament depus de Remus Cernea la acelasi proiect de lege, amendament prin care cerea interzicerea cianurilor. Chiar daca era sustinut puternic de PSD, proiectul legii minelor a fost respins, numarul voturilor pentru fiind insuficiente.

Pe circuitul legislativ mai ramasese Legea privind Rosia Montana, care fusese respins de Senat, insa nu trecuse si de Camera Deputatilor. Ulterior, a renuntat si PSD sa mai sustina proiectul, iar pe 3 iunie 2014, in conditiile in care nu mai exista niciun fel de sprijin politic, a fost respins. De altfel, atunci toate grupurile parlamentare au fost de acord sa respinga proiectul.

  • Cum explica Mihai Tudose ce a votat

Declaratia prim-ministrului Mihai Tudose facuta in cadrul interviului acordat marti, 4 septembrie, unui post de televiziune, potrivit careia a votat in Parlament pentru interzicerea cianurilor, este consecventa votului dat in 2014, in Parlament, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, premierul precizeaza ca a votat pentru respingerea proiectului de Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Seful Executivului face apel la responsabilitate si arata ca declaratiile sale au fost scoase din context.

"Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentifera din zona Rosia Montana, avand in vedere ca acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decat prin utilizarea cianurii. In concluzie, am votat impotriva exploatarii care presupune folosirea cianurii", a spus Mihai Tudose, potrivit comunicatului de presa. Pe site-ul Camerei Deputatilor apare PL-x nr. 520/2013 (n.red. Legea privind Rosia Montana) respinsa, iar la votul final se poate constata ca premierul Mihai Tudose a votat pentru respingere. Premierul Mihai Tudose mai spune ca a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, in 2013, care prevedea ca utilizarea tehnologilor de minerit pe baza de cianuri sa fie interzisa in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, considerand amendamentul lipsit de fundament.

Premierul Mihai Tudose a declarat marti seara, intr-un interviu pentru TVR, ca "a votat cu doua maini in Parlament pentru interzicerea cianurilor". Insa stenogramele de pe site-ul Camerei Deputatilor referitoare la un proiect de lege controversat privind modificarea Legii minelor, proiect care a scos mii de oameni in strada in 2013, arata altceva. Mihai Tudose a votat pentru aprobarea legii. De asemenea, a votat impotriva unui amendament depus de Remus Cernea la acelasi proiect de lege, amendament prin care cerea interzicerea cianurilor.

Proiectul a fost dezbatut de Camera Deputatilor pe data de 10 decembrie 2013 si a fost respins, nefiind obtinut numarul necesar de voturi pentru aprobarea sa. Vedetiaici si aicicum a votat fiecare deputat, inclusiv Mihai Tudose.

Amendamentul depus de Remus Cernea prevedea ca "utilizarea tehnologilor de minerit pe baza de cianuri sa fie interzisa in orice etapa a exploatarii aurului si argintului sau a procesarii si innobilarii reziduurilor", potrivit TVR.

VIDEO Premierul Mihai Tudose spune ca a votat in Parlament cu "doua maini" pentru interzicerea cianurilor in exploatarea aurului. In realitate, a votat invers