Posibila schimbare a actelor de identitate: cartea electronica de identitate, care preia si functiile cardului de sanatate, e in dezbatere publica la ministerul de Interne

de A.L.     HotNews.ro
Miercuri, 26 iulie 2017, 6:26 Actualitate | Esenţial


Carmen Dan
Foto: Facebook - Carmen DAN
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) organizeaza, miercuri, o dezbatere publica pe tema proiectului de lege privind cartea electronica de identitate, care ar putea asigura si functionalitatea cardului de sanatate. Proiectul de lege nu impune schimbarea cartii de identitate actuale, astfel ca cei care refuza obtinerea cartii de identitate electronice pot opta in continuare pentru cea simpla, arata News.ro.

"Proiectul de lege propus urmareste simplificarea procedurilor si debirocratizare, asigurand in acest fel un cadru adecvat, la dispozitia cetateanului, menit sa-i faciliteze accesul la serviciile circumscrise conceputului de administratie electronica si sa-i ofere posibilitatea de a utiliza un instrument modern in interes personal sau in relatia cu diversi terti care genereaza servicii electronice", se arata in expunerea de motive a proiectului.  

Cartea electronica de identitate va contine elemente de particularizare si de siguranta, datele din formatul tiparit, respectiv numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, imaginea faciala, Codul Numeric Personal si adresa de domiciliu, precum si semnatura olografa a titularului; prenumele parintilor titularului; un certificat si, dupa caz, certificate calificate, prevazute de Legea 455/2001 privind semnatura electronica; datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Proiectul de lege acorda posibilitatea eliberarii unei carti de identitate simple sau a cartii electronice de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti. Astfel, vor putea fi eliberate carti de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani. 

In cazul in care o persoana refuza eliberarea unei carti de identitate electronice din motive religioase sau de constiinta, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simpla.

Cartea electronica de identitate ar urma sa asigura si functionalitatea cardului de sanatate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberarii noului document de identitate, se arata in proiect.  

Personalizarea documentelor se va realizeaza in Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.  

Imprimeria Nationala va achizitiona si va pune la dispozitia MAI si Ministerului Afacerilor Externe echipamentele si produsele software necesare pentru punerea in circulatie si personalizarea cartilor electronice de identitate, a cartilor de identitate simple, a cartilor de identitate provizorii, a dovezilor de resedinta, a cartilor electronice de rezidenta si a cartilor de rezidenta.

Initiatorii proiectului de lege spun ca titularul unui document electronic se va putea autentifica online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educationale, ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.  

Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple va fi realizata esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Proiectul de lege privind cartea electronica de identitate a fost pus in dezbatere publica in 19 martie pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, propunerile si sugestiile referitoare la acesta putand fi trimise in termen de 10 zile. 

In 20 martie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ca prima carte electronica de identitate ar putea fi eliberata la jumatatea anului 2018, precizand ca prin implementarea acesteia va fi facilitat accesul cetatenilor la diverse servicii, va fi inlesnita interactiunea cu autoritatile si vor fi intarite elementele de siguranta, in conditiile in care datele statistice arata o incidenta mare a furtului de identitate.  

Ea a subliniat ca persoanele nu pot fi urmarite pe baza cipului continut de cartea electronica de identitate, pentru ca acesta este pasiv si poate fi citit doar de un echipament special destinat citirii sale.


Citeste mai multe despre   


11731 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  O singura chestie mi-e teama (Miercuri, 26 iulie 2017, 8:03)

  BEDE [utilizator]

  Sa nu se ajunga la un sistem informatic care este sugrumat de mai multe cereri simultate, cum s-a intamplat cu cardul de sanatate.
  Tot Siveco? Sau UTI? Astea ar fi alte temeri.
  Altfel, mi-ar parea mai bine ca sa fie un singur card, nu separat cardl de sanatate de cardul de identitate, ca sa fie mai multe de care sa trebuiasca sa aiba grija omul.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +19 (25 voturi)    
  Nu sunteti in stare! (Miercuri, 26 iulie 2017, 8:48)

  obosit [utilizator]

  Faceti ceva, orice, sa mearga! Va provoc, slugi inutile ce sunteti!
 • -5 (27 voturi)    
  Well .. sa o credem pe cuvant ? (Miercuri, 26 iulie 2017, 8:48)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  "Ea a subliniat ca persoanele nu pot fi urmarite pe baza cipului continut de cartea electronica de identitate, pentru ca acesta este pasiv si poate fi citit doar de un echipament special destinat citirii sale."

  Well .. sa o credem pe cuvant ?

  Dragnea vrea sa ne puna cip ca la cai si la catzei.

  Dragnea va da voua - zeghe, zgarda, zarca!

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
   #showComment
 • +13 (21 voturi)    
  nu se mai sesizeaza BOR? (Miercuri, 26 iulie 2017, 8:51)

  N.S. [utilizator]

  sau este prea ocupata cu scandalurile?
   #showComment
 • +23 (25 voturi)    
  Alti bani,alta distractie ? (Miercuri, 26 iulie 2017, 9:01)

  Plagarus [utilizator]

  Amintiti-va de celebra carte de alegator,complet inutila !
  Cardul de sanatate a costat doar 40.000.000 Euro.
  Desi introduse oficial in 2000, folosirea exclusiva a cartilor de alegator pentru votare a fost amanata de mai multe ori,
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +15 (27 voturi)    
  Daca tot faceti contopirea ei (Miercuri, 26 iulie 2017, 9:10)

  4Runner [utilizator]

  cu cardul de sanatate, ar trebui sa faceti si contopirea ei cu permisul de conducere. Tot la fel, in format electronic, soferii sa aiba pe CI informatiile despre categoria permisului. E foarte simplu de realizat. Ca sa nu mai umblam cu 2 documente dupa noi cand putem avea doar unul.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +1 (3 voturi)    
  Pierdut credibilitate (Miercuri, 26 iulie 2017, 10:24)

  benicio [utilizator]

  Cine mai are incredere in voi, dupa esecul cu cardul de sanatate? Bani ingropati aiurea. De fapt, nu ingropati, ci redirectionati dinspre bugetul de stat catre conturile baietilor destepti din IT.

  Apropo, de Sebi Ghita se mai stie ceva?
 • +1 (3 voturi)    
  Da, buna idee (Miercuri, 26 iulie 2017, 10:24)

  jackalphonse [utilizator]

  foarte buna
 • -1 (5 voturi)    
  Suntem prea in urma pentru asa ceva (Miercuri, 26 iulie 2017, 10:35)

  banel [utilizator]

  Noi abia am descoperit plata taxelor online, bazele de date sunt interconectate pe ici pe colo iar cardul de sanatate, o chestie mult mai simpla decat asta, a fost un esec dpdv tehnic.

  Deci un mare NU.
 • +2 (6 voturi)    
  Nu am nimic impotriva (Miercuri, 26 iulie 2017, 10:53)

  Cuca [utilizator]

  cu o conditie: sa nu mi se pretinda sa ma duc eu la politie si sa stau la cozi infernale ca sa satisfac capriciile birocratiei romanesti.

  Sa vina politistul la mine acasa.

  Sau sa mi-o trimita prin posta.

  Am pierdut extrem de mult timp din viata mea ca sa primesc cacatul ala de card de sanatate. Am fost nevoit sa ma duc la ei de 5 ori, pierzand cu asta un total de aproximativ 15 ore din viata, la coada, in caldura, in picioare. Nu, multumesc. Sa vina politistul la mine cu cardul in mana, sau sa uite de chestia asta cu cardul cel nou.
 • +1 (3 voturi)    
  In loc de documente electronice, mai bine ati (Miercuri, 26 iulie 2017, 11:16)

  clint [utilizator]

  incepe, doamna Ministru, prin a face un talon auto mai mic. Sa incapa in portofel. Nu e nevoie de cel de acum, de dimensiunea unui tabloid. Daca reusiti cu asta puteti sa visati si la lucruri mai destepte.

  PS: vorbiti cu BOR, poate pana la urma contopiti talonul intr-o mica carte de rugaciuni, care de obicei sunt mai mici decat dimensiunea actuala a talonului. Ma uitam intr-o parcare la mall si cam 1 din doua masini are cruciulite in parbriz, deci nu e o idee chiar atat de deplasata :)
 • +1 (3 voturi)    
  daca tot e dezbatere publica... (Miercuri, 26 iulie 2017, 11:17)

  bogdan1477 [utilizator]

  Am si eu o intrebare....
  Daca tot am cheltuit un sac de bani pe cardul de sanatate, de ce nu-l folosim pe ala ca si carte de identitate? Ii adaugam informatiile lipsa fata de cartea de identitate, si gata. Pe spate, unde are tot felul de informatii inutile, trecem cnp, adresa, seria si numarul.

  De ce trebuie sa cheltuim alti 40 de milioane de euro ca sa facem ceva similar?!? Doar pentru ca trebuie si gura lui Siveco sa manince ceva ca sa aiba rtv-ul sursa de finantare in continuare?!?
 • +1 (5 voturi)    
  Statul (Miercuri, 26 iulie 2017, 11:18)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Statul nostru nu se dezminte. Cand se termina banii la buget, inventam o schimbare de acte. O buna ocazie, totodata, de a servi un contract urias unor prieteni. Asta trebuie sa fie singura explicatie, nu pot crede ca sunt atat de incompetenti ca sa nu gandeasca pe termen un pic mai lung - de ce n-ati facut schimbarea odata cu emiterea cardului de sanatate ? Ce sunt oare mai mult, hoti sau incompetenti ?
 • +3 (5 voturi)    
  De ce (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:27)

  tudorl [utilizator]

  trebuie sa inlocuim ceva ce nu este necesar?Pentru a genera haos se incearca tot felul de aiureli.Cand vrei sa modifici ceva trebuie sa argumentezi cauzele si sa propui solutii.Care sunt cheltuielile generate de aceasta idee?Cheltuielile directe ,cu emiterea,si cele indirecte ,cu inplementarea,cine le suporta?Mentenanta cine o asigura?Care e eficienta acestei masuri?In cate state se utilizeaza acest sistem? Au trebuit multi ani pana ce cardul de sanatate a devenit functional si acum trebuie sa schimbam ceva ca sa fie pe placul guvernantilor.
 • +4 (8 voturi)    
  de 2 ori prosti, de 2 ori hoti. (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:50)

  thebblack [utilizator]

  prima oara, de ce nu ati facut aceasta contopire din prima? ah, mai trebuia furati niste bani.

  a doua oara, cum adica "ramane la alegerea..". nu trbuie sa ramana la nici o alegere. asta e si gata. ca imediat or sa apara descreieratii cu drac, cu numarul bestiei, cu big brotheri si mai stiu eu ce nazbatii demne de balaceanca/socola (bine, citind prin comentarii au aparut deja si proiectul nici nu a trecut de stadiul de idee :)) ).

  PS mai sus era cineva cu ideea sa fie contopit si permisul. e buna ideea. pentru ingrijoratii ca ce fac cand va suspenda permisul, zic eu, poate ar fi cazul sa nu incalcati legea si nu va suspenda nimeni. si daca ajungeti totusi in situatia aia, suspendarea actioneaza asupra DREPTULUI de a conduce. ridicarea confiscarea obiectului fizic e doar o ramasita a vremurilor cand el era si dovada ca ai acest drept. valabilitatea dreptului poate fi verificata foarte usor prin acelasi sistem prin care se verifica si rca-ul sau vignieta.

  PS2 era cineva care se intreba ce faci in caz ca pierzi acest act triplu. pai daca e facut cu cap nu faci decat sa te duci la politie/evidenta populatiei, spui cum te cheama, eventual cu un certificat de nastere, pui degetul pe senzor si in 5 minute iti da altul.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi