Posibila schimbare a actelor de identitate: cartea electronica de identitate, care preia si functiile cardului de sanatate, e in dezbatere publica la ministerul de Interne
"Proiectul de lege propus urmareste simplificarea procedurilor si debirocratizare, asigurand in acest fel un cadru adecvat, la dispozitia cetateanului, menit sa-i faciliteze accesul la serviciile circumscrise conceputului de administratie electronica si sa-i ofere posibilitatea de a utiliza un instrument modern in interes personal sau in relatia cu diversi terti care genereaza servicii electronice", se arata in expunerea de motive a proiectului.
Cartea electronica de identitate va contine elemente de particularizare si de siguranta, datele din formatul tiparit, respectiv numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, imaginea faciala, Codul Numeric Personal si adresa de domiciliu, precum si semnatura olografa a titularului; prenumele parintilor titularului; un certificat si, dupa caz, certificate calificate, prevazute de Legea 455/2001 privind semnatura electronica; datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.
Proiectul de lege acorda posibilitatea eliberarii unei carti de identitate simple sau a cartii electronice de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti. Astfel, vor putea fi eliberate carti de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.
In cazul in care o persoana refuza eliberarea unei carti de identitate electronice din motive religioase sau de constiinta, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simpla.
Cartea electronica de identitate ar urma sa asigura si functionalitatea cardului de sanatate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberarii noului document de identitate, se arata in proiect.
Personalizarea documentelor se va realizeaza in Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Imprimeria Nationala va achizitiona si va pune la dispozitia MAI si Ministerului Afacerilor Externe echipamentele si produsele software necesare pentru punerea in circulatie si personalizarea cartilor electronice de identitate, a cartilor de identitate simple, a cartilor de identitate provizorii, a dovezilor de resedinta, a cartilor electronice de rezidenta si a cartilor de rezidenta.
Initiatorii proiectului de lege spun ca titularul unui document electronic se va putea autentifica online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educationale, ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.
Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple va fi realizata esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.
Proiectul de lege privind cartea electronica de identitate a fost pus in dezbatere publica in 19 martie pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, propunerile si sugestiile referitoare la acesta putand fi trimise in termen de 10 zile.
In 20 martie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ca prima carte electronica de identitate ar putea fi eliberata la jumatatea anului 2018, precizand ca prin implementarea acesteia va fi facilitat accesul cetatenilor la diverse servicii, va fi inlesnita interactiunea cu autoritatile si vor fi intarite elementele de siguranta, in conditiile in care datele statistice arata o incidenta mare a furtului de identitate.
Ea a subliniat ca persoanele nu pot fi urmarite pe baza cipului continut de cartea electronica de identitate, pentru ca acesta este pasiv si poate fi citit doar de un echipament special destinat citirii sale.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Tot Siveco? Sau UTI? Astea ar fi alte temeri.
Altfel, mi-ar parea mai bine ca sa fie un singur card, nu separat cardl de sanatate de cardul de identitate, ca sa fie mai multe de care sa trebuiasca sa aiba grija omul.
nu mai zic de sistemul necesar pentru a-l utiliza practic. cardul de sanatate merge [din cauza infrastructurii, etc etc] la un 20% din capacitate [aici o spun din postura de enduser, vazand zi de zi asta]. un sistem complet integrat, insa? ma indoiesc.
Well .. sa o credem pe cuvant ?
Dragnea vrea sa ne puna cip ca la cai si la catzei.
Dragnea va da voua - zeghe, zgarda, zarca!
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Chestiile astea se pot reglementa, astfel incit guvernul sa nu poata avea acces la asemenea date. Mai departe, daca cineva vrea sa te gaseasca, te gaseste. Iar cind mergi in fata guvernului nu te obliga nimeni sa ai la tine cardul. Sau alternativ, il poti tine intr-o husa metalica care sa functioneze ca o cusca faraday.
Cardul de sanatate a costat doar 40.000.000 Euro.
Desi introduse oficial in 2000, folosirea exclusiva a cartilor de alegator pentru votare a fost amanata de mai multe ori,
Tocmai de aceea, dupa un an-doi, se va trece la ultima etapa:implantarea cipului! Iar cel caruia i-a fost implantat nu mai are scapare.
Daca chiar vrei sa urmaresti pe cineva ii urmaresti telefonul. Banuiesc ca il lasi si pe ala acasa nu?
Jaful n-ar trebui să se mai repete.
Mai bine ar agatza talangi,la gaturile neadaptatilor A3 & RTV & B1.......TVR
Nu am fost niciodata legitimat secolul asta in Irlanda in afara retragerii de bani de la banca unde este suficient carnetul de conducere.
Baietii destepti in Romania mai pun de un tun ...
Prostii sunt indiferenti in continuare..
Sper ca in dezbaterea asta a propus cineva ca dimensiunea sa fie aceeasi cea a unui card bancar / permis etc.
Adica sa nu crezi ca daca te opreste la 2 noaptea politia si le spui ca nu ai permisul la tine, ai scapat. Ca asa am face cu totii tot timpul cand intram in belele. Le dai CNPul si verifica prin statie imediat cine esti, valabilitatea lui si cate puncte de suspendare ai, samd.
Ca militianul sarb, tuc, elvetian, etc. vrea sa vada permisul de conducere.... Cand inchiriezi o masina vor sa vada permisul de conducere....
Mai bine le mai schimba o data peste cativa ani.
Si mai cheltuie vreo 40-50 de Euro-bulioane si cu aceea ocazie. O parte bani pentru partid, evident.
de ce nu?
Oricum, de cele mai multe ori, actele se pierd toate odata pt ca le tii pe toate in acelasi loc, gen portofel. Mai putin la noi, unde CI nu incape in portofel. :(
In USA a inceput, deja, firmele isi cipeaza angajatii pentru un mai bun control al felului in care isi indeplinesc sarcinile de serviciu, se zice! Iar turma e incantata, sunt cozi la implantare.Problema e ca cipul il ai permanent, nu doar la serviciu, adica si controlul e permanent.
40 milioane de Euro a costat cardul de sanatate.
Trebuie sa mai curga niste zeci de milioane mai intai, nu trebuie sa faca direct ce trebuie.
Noroc cu UE, caci clar nu am fi avut nici macar ce avem azi. Dar lasa ca se ocupa de UE Dragnea si ai sai si ne scoate din UE.
Apropo, de Sebi Ghita se mai stie ceva?
Deci un mare NU.
Sa vina politistul la mine acasa.
Sau sa mi-o trimita prin posta.
Am pierdut extrem de mult timp din viata mea ca sa primesc cacatul ala de card de sanatate. Am fost nevoit sa ma duc la ei de 5 ori, pierzand cu asta un total de aproximativ 15 ore din viata, la coada, in caldura, in picioare. Nu, multumesc. Sa vina politistul la mine cu cardul in mana, sau sa uite de chestia asta cu cardul cel nou.
PS: vorbiti cu BOR, poate pana la urma contopiti talonul intr-o mica carte de rugaciuni, care de obicei sunt mai mici decat dimensiunea actuala a talonului. Ma uitam intr-o parcare la mall si cam 1 din doua masini are cruciulite in parbriz, deci nu e o idee chiar atat de deplasata :)
Daca tot am cheltuit un sac de bani pe cardul de sanatate, de ce nu-l folosim pe ala ca si carte de identitate? Ii adaugam informatiile lipsa fata de cartea de identitate, si gata. Pe spate, unde are tot felul de informatii inutile, trecem cnp, adresa, seria si numarul.
De ce trebuie sa cheltuim alti 40 de milioane de euro ca sa facem ceva similar?!? Doar pentru ca trebuie si gura lui Siveco sa manince ceva ca sa aiba rtv-ul sursa de finantare in continuare?!?
a doua oara, cum adica "ramane la alegerea..". nu trbuie sa ramana la nici o alegere. asta e si gata. ca imediat or sa apara descreieratii cu drac, cu numarul bestiei, cu big brotheri si mai stiu eu ce nazbatii demne de balaceanca/socola (bine, citind prin comentarii au aparut deja si proiectul nici nu a trecut de stadiul de idee :)) ).
PS mai sus era cineva cu ideea sa fie contopit si permisul. e buna ideea. pentru ingrijoratii ca ce fac cand va suspenda permisul, zic eu, poate ar fi cazul sa nu incalcati legea si nu va suspenda nimeni. si daca ajungeti totusi in situatia aia, suspendarea actioneaza asupra DREPTULUI de a conduce. ridicarea confiscarea obiectului fizic e doar o ramasita a vremurilor cand el era si dovada ca ai acest drept. valabilitatea dreptului poate fi verificata foarte usor prin acelasi sistem prin care se verifica si rca-ul sau vignieta.
PS2 era cineva care se intreba ce faci in caz ca pierzi acest act triplu. pai daca e facut cu cap nu faci decat sa te duci la politie/evidenta populatiei, spui cum te cheama, eventual cu un certificat de nastere, pui degetul pe senzor si in 5 minute iti da altul.