Guvernul a finalizat dosarul de candidatura pentru relocarea, la Bucuresti, a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), in contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, potrivit unui Memorandum adoptat joi de Executiv.

"Relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente reprezinta o oportunitate importanta pe care Romania ar putea sa o valorifice. Atragerea unui sediu de agentie a Uniunii Europene ar contribui la cresterea rolului si vizibilitatii Romaniei ca stat membru. Avem o propunere viabila, iar Romania detine o expertiza substantiala in sectorul medical. Vreau sa evidentiez efortul sustinut depus de catre toti colegii care au lucrat pe acest dosar", a declarat premierul Mihai Tudose.

Pregatirea candidaturii a fost realizata de un grup de lucru interinstitutional, din care fac parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe.

In acest context, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, si presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, vor efectua luni, 24 iulie, o vizita la sediul Agentiei Europene pentru Medicamente de la Londra.

Agentia Europeana pentru Medicamente, una dintre cele mai mari si importante agentii europene, isi are in acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la 15 septembrie 2017, urmand ca hotararea finala sa fie luata in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autoritatii Bancare Europene.

De asemenea, in Bucuresti isi au sediul numeroase institutii de profil, inclusiv laboratoare si companii farmaceutice (Institutul National de Cercetare Cantacuzino, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan, Institutul National Victor Babes, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore in situatii de criza care pot afecta sistemul national de sanatate.