Sustinerea apartenentei la UE este in crestere, iar marea majoritate a europenilor prefera un raspuns european comun fata de provocarile globale, in detrimentul actiunilor nationale, arata datele celui mai recent Eurobarometru, studiu realizat la cererea Parlamentului European. Dintre romanii chesitonati, 54% sustin ca apartenenta la UE e un lucru bun, iar 55% se simt atasati de UE.

Apartenenta la UE - Eurobarometru aprilie 2017Foto: Parlamentul European

Pentru un numar tot mai mare de cetateni apartenenta la UE este un lucru bun, conform celui mai recent Eurobarometru - studiul ce vizeaza atitudinile europenilor facut la solicitarea Parlamentului European. Conform datelor Eurobarometrului publicat vineri, cifrele s-au intors practic la nivelul anterior crizei incepute in 2007.

"Rezultatele sondajului Parlamentului European referitor la atitudinile cetatenilor fata de Uniunea Europeana sunt, pentru prima data de la inceputul crizei din 2007, foarte incurajatoare. Acestea releva faptul ca cetatenii europeni se asteapta ca Uniunea Europeana sa raspunda cu o singura voce temerilor mari legate de recentele evenimente internationale care au transformat lumea intr-un loc mai nesigur si mai periculos", a declarat Antonio Tajani, Presedintele Parlamentului European.

  • Eurobarometrul a fost realizat pe un esantion de 27.901 persoane (1.033 in Romania), prin interviuri fata-in-fata in perioada 18-27.03.2017. Datele complete, aici.

Sondajul, comandat de Parlamentul European si publicat vineri, arata ca 57% dintre europeni considera ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de sondajul din septembrie 2016 si aproape la acelasi nivel ca in 2007 (58%), inainte de inceperea crizei financiare si economice.

Conform datelor, 54% dintre romani considera un lucru bun faptul ca tara noastra este in UE, fata de 53% in 2016, iar 55% se declara oarecum atasati de UE.

O nevoie mai mare de actiune la nivelul UE in ce priveste lupta impotriva terorismului, somajului si evaziunii fiscale

Reactionand la ultimele evenimente geopolitice, 73% din respondenti prefera gasirea unui raspuns comun de catre UE, si nu actiuni nationale individuale, la situatii precum: instabilitate tot mai mare din lumea araba (73% in UE, fata de 55% in Romania), cresterea influentei Rusiei (71% in UE, fata de 57% in Romania) si a Chinei (71% in UE, fata de 55% in Romania), Brexit (63% in UE, fata de 51% in Romania) sau alegerea lui Donald Trump (64% in UE, fata de 48% in Romania).

O majoritate puternica cere, de asemenea, ca UE sa faca mai multe eforturi pentru a face fata provocarilor curente, cum ar fi lupta impotriva terorismului (80% in UE, 78% in Romania) si somajului (78% in UE, 78% in Romania), protectia mediului (75% in UE, 76% in Romania) si combaterea evaziunii fiscale (74% in UE, 79% in Romania).

Importanta vocilor cetatenilor la nivel UE si national

Un numar din ce in ce mai mare de europeni (43% in UE, 45% in Romania) considera ca vocile lor conteaza la nivel european, mai mult ca in orice alt an din 2007 pana in prezent, si cu 6 procente in plus fata de 2016. In cazul Romaniei, cresterea este de 7 procente fata de anul trecut. 63% dintre europeni, respectiv 48% dintre romani, considera ca vocea le este auzita la nivel national.

Inegalitatile sociale sunt inca semnificative

In cele din urma, o majoritate coplesitoare a europenilor (84% in UE, 74% in Romania) sustin ca inegalitatile dintre clasele sociale sunt semnificative. O treime dintre ei cred ca pentru multi ani criza va continua.

Descarca de aici prezentarea Eurobarometrului pe 2017 (~pdf, 2,83MB)