16 tari europene, printre care si Romania, s-au asociat in incercarea de a lansa un parchet european specializat in lupta impotriva fraudelor financiare, a anuntat luni Consiliul Uniunii Europene, citat de AFP.

Aceasta procedura permite depasirea opozitiei anumitor tari fata de un proiect european, autorizand un grup de cel putin 9 tari sa adopte decizii care se aplica doar lor, dar alte state se pot ralia ulterior.

Cele 16 tari sunt Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franta, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Slovenia si Slovacia.

Acestea au "notificat" luni institutiile europene despre "intentia de a lansa o cooperare aprofundata", a anuntat un comunicat al Consiliului UE, instanta care reuneste statele membre ale blocului comunitar.

O serie de tari, precum Olanda, Suedia sau Ungaria, fac parte dintr-un grup de state care blocheaza orice progres pe marginea acestui proiect prevazut in tratate din 2009 si in negociere din 2013.

Parchetul european va fi o instanta independenta insarcinata cu lupta impotriva infractiunilor care afecteaza interesele financiare ale UE, in spceial fraudele la fondurile structurale.

Acesta va avea insa competente si pentru a urmari fraudele cu TVA de nivel transfrontalier, estimate de Comisie la cel putin 50 de miliarde de euro anual.