Contractul cu clinica austriaca AKH, pentru transplant pulmonar, trebuie sa continue, a declarat, joi, pentru News.ro, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, precizand ca face demersuri in acest sens.

Ministrul a spus ca va vorbi cu omologul sau austriac, deoarece exista pacienti romani care merg la tratament la AKH dupa ce au beneficiat de transplant pulmonar in aceasta clinica.

Bodog a adaugat ca luni va vedea raportul Agentiei Nationale de Transplant (ANT) privind Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti. Potrivit presedintelui ANT, Radu Deac, Spitalul Sfanta Maria va putea fi inclus in programul national de transplant, pentru transplantul de plaman, reevaluarea facuta miercuri aratand ca se mentin conditiile de la acreditare.

"Astazi (joi, n.r.) sunt la Tulcea, de aceea raportul ANT il voi vedea luni. Dar ceea ce pot sa va spun este ca am discutat ieri (miercuri, n.r.) cu profesorul Walter Klepetko (seful Programului de Transplant Pulmonar de la clinica universitara AKH din Viena, n.r.). In plus, astazi voi vorbi cu ministrul austriac al Sanatatii. Stiu ca avem cinci pacienti pe lista la Viena, dar datoria mea este sa ma asigur ca bolnavii transplantati pot merge la clinica pentru tratament, nu-i pot lasa asa. Este o situatie foarte importanta pe care trebuie sa o rezolv urgent", a precizat, pentru News.ro, ministrul Sanatatii.

Florian Bodog a adaugat ca face demersuri pentru a relua contractul cu AKH, privind transplantul de plaman.

"Acel contract trebuie sa continue pentru acesti oameni. Asa cum am declarat, o echipa ANT si DSP a fost ieri la Spitalul Sfanta Maria. Am cerut ca sa fie alti oameni decat cei care au efectuat inspectia in vederea acreditarii. Nu am vazut inca raportul pentru ca sunt la Tulcea. Dar sa stiti ca Spitalul Sfanta Maria este inclus in programul national cu transplant hepatic", a mai spus ministrul Sanatatii.

Presedintele ANT, Radu Deac, a declarat, joi, ca Spitalul Sfanta Maria va putea fi inclus in programul national de transplant, pentru transplantul de plaman, reevaluarea facuta miercuri aratand ca se mentin conditiile de la acreditare, iar medicul roman Igor Tudorache este de acord sa vina de la Hanovra sa opereze in spitalul bucurestean,