Tensiuni si acuzatii de frauda la alegerile pentru conducerea Colegiul Psihologilor din Romania

de Red. Stiri     HotNews.ro
Duminică, 12 martie 2017, 13:48 Actualitate | Esenţial


Breasla psihologilor din Romania este in fierbere din cauza tensiunilor majore izbucnite intre actuala conducere executiva a Colegiului Psihologilor si marea masa a psihologilor. Tensiunile au aparut odata cu inceperea procesului electoral intern pentru alegerea unei noi conduceri la nivel central, dar si la nivel de filiale. Multi dintre psihologii din tara acuza actuala conducere ca distorsioneaza procesul electoral si schimba regulile in timpul jocului pentru a-si perpetua influenta la varful profesiei; actuala conducere invoca legislatia si lipsa de personal juridic.

 • Pe scurt: Toate filialele judetene al Colegiului Psihologilor au alegeri pentru conducere, dar si pentru desemnarea electorilor care vor merge la conventia nationala unde este ales presedintele Colegiului. Nume importante din mediul profesional contesta "abuzuri" si "acte arbitrare" ale conducerii, reprezentata de presedintele Mihai Anitei si Directorul general al CPR, precum si coordonatorul departamentului Juridic - Iulian Laurentiu Stefan (el insusi candidat pentru presedintia Colegiului).

Care sunt principalele abuzuri semnalate de contestatarii actualei conduceri:

- modificarea regulilor jocului dupa demararea procesului electoral prin dispozitii luate de catre presedinte, fara consultarea celorlalte foruri de conducere si care modifica prevederile hotararii din 2013, aprobata de catre Comitetul Director, dupa care ar trebui derulate alegerrile;
- invalidarea arbitrara a multor candidaturi pentru posibili electori din filialele judetene
- invalidarea arbitrara a unor candidaturi pentru presedintia Colegiului, precum si a unor candidaturi pentru un mandat in Comitetul Director
- lipsa unor proceduri clare de contestare a acestor invalidari, precum si modificarea procedurilor legate de votare
- demiterea fara baza legala a unor sefi de filiale
- validarea arbitrara a candidaturii lui Iulian Laurentiu Stefan pentru sefia Colegiului Psihologilor

Practic, in acest moment alegerile in marea majoritate a filialelor judetene ale Colegiului Psihologilor au fost suspendate sau amanate dupa ce conducere centrala a Colegiului a invalidat zeci de candidaturi locale pentru posturile de electori (cei care ar urma sa aleaga conducerea centrala) si zeci de candidaturi pentru un mandat in forurile de conducere, pe motive care tin de interpretarea statutului organizatiei. Acestea asteapta corectarea acestor probleme, posibila prin sedinta comuna a Comitetului Director si a Consiliului Director al CPR programata pe 10 aprilie, desi conducerea actuala a refuzat sa convoace sedinta.

Edmond Cracsner, presedintele filialei teritoriale Bucuresti, acuza intr-o postare pe Facebook conducerea Colegiului ca a ridicat vineri noapte, ilegal, toate dosarele de candidaturi din filiala Bucuresti. Intr-o postare mai veche pe Facebook, Cracsner a scris despre actualii conducatori ai Colegiului Psihologilor ca "S-au razboit cu toate ministerele, dar mai ales cu membrii Colegiului, pe care i-au tratat cu aroganta, dispret, iar acum le zornaie catusele pe la urechi! A venit momentul sa fim solidari, altfel riscam ca din nou sa ni se confiste alegerile".

Si Florin Alin Sava (Colegiul Psihologilor Timis) reclama acelasi tratament: "Directia Juridica a Colegiului Psihologilor a refuzat candidaturi fara sa explice motivele invalidarii. Suntem in situatia in care sunt lasati sa candideze doar oamenii sustinuti de actuala conducere si de favoritul la perpetuarea actualei situatii de fapt: Iulian Laurentiu Stefan. Pentru a pastra aparenta unui proces democratic a validat alti doi candidati ai casei la presedentie - pe fina sa, respectiv pe actualul Director executiv al CPR - Daniela Hiera. Practic asistam la un caz clasic in care departamentele de suport ale unei organizatii, cu sprijinul actualului presedinte, incearca sa preia controlul asupra institutiei prin blocarea si distorsionarea procesul democratic al alegerilor. Motivatia din spate este simpla - salvarea privilegiilor si mentinerea puterii. Abuzurile sunt atat de mariincat trei sferturi dintre filialele teritoriale au luat decizii de suspendare a alegerilor, refuzand sa voteze pe niste buletine de vot din care lipsesc foarte multi candidati validati de catre conducerile filialelor, cele mai multe invalidari vizand opozantii actualei conduceri".

"Cel mai important lucru e sa atragem atentia asupra faptului ca actuala conducere exercita puterea in mod abuziv. Exercita abuzuri in mod repetat pentru a manipula rezultatul alegerilor. Indemnul catre colegi e sa  se implice, sa vina la alegeri in filiale, sa participe la viata cetatii, sa nu stea departe de acest scandal pentru ca ii afecteaza. Motivatia actualei conduceri? Sunt disperati pentru ca stiu ca atunci cand vor ceda conducerea vor iesi la iveala toate ilegalitatile comise in ultimii 8 ani, abuzuri sistematice si incalcari repetate ale legilor, si statutului. Vor sa ascunda cu orice pret", a declarat si Andrei Ion (Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucuresti).

Ion Dafinoiu reclama "lipsa de transparenta" si "arbitrariul" din aceste decizii: "Cei de la centru au invalidat candidaturile multor psihologi din teritoriu fara sa explice pe ce criterii, fara sa explice si fara a ne da posibilitatea de a le contesta. Eu am trimis 20 de adrese la Colegiul Psihologilor, dar nu am primit raspuns la nici una".

Mihai Anitei, actualul presedinte al Colegiului Psihologilor, respinge acuzatiile de fraudare a procesului electoral si spune ca "alegerile se desfasoara in baza unei hotarari din 2013, care le interzice celor care care au avut doua functii de conducere in oricare dintre forurile de conducere, indiferent de numele sau, sa mai aiba vreun alt mandat de conducere". Dar Ion Dafinoiu spune ca lectura acelei hotarari in aceasta cheie nu e corecta: "In acea hotarare e vorba despre interdictia de a avea mai mult de doua mandate la conducerea unuia dintre forurile de conducere. In caz contrar, domnul Anitei ar fi incalcat el insusi presupusele dispozitii". In plua, Ion Dafinoiu nici nu se regaseste in situatia invocata de catre Mihai Anitei.

In ceea ce priveste acuzatiile de respingere arbitrara a candidaturilor din teritoriu pentru organul colectiv de conducere a Colegiului, presedintele Mihai Anitei se apara spunand ca "nu exista mijloace juridice pentru verificarea acestor candidaturi, ea se face cu doar doi consilieri juridici, doar atati oameni avem".

Problema semnalata insa de foarte multi psihologi in dialoguri cu HotNews.ro, dar si pe grupuri de discutii pe Facebook, este ca departamentul juridic al Colegiului, cel care a invalidat "arbitrar" candidaturile, este condus chiar de Iulia Laurentiu Stefan, el insusi candidat la sefia Colegiului si favoritul presedintelui Anitei. "Ei schimba regulile jocului in timpul jocului, in folos personal", a declarat Ion Dafinoiu. Cum se apara Mihai Anitei in fata acuzatiilor? "Din pacate, la fiecare patru ani avem aceleasi probleme de contestare din partea aceluiasi grup de nemultumiti, nu vreau sa-i nominalizez. Sunt interese ale scolilor formatoare si ale comerciantilor de teste. Alegerile nu sunt organizate de o persoana anume, procesul e cat se poate de riguros, domnul Stefan nu interfereaza".

Cat despre Iulian Laurentiu Stefan, contestat puternic de comunitatea psihologilor pentru ascensiunea rapida in fruntea breslei si acuzat de subordonarea Colegiului Psihologilor in folosul propriu, acesta a postat pe Facebook mai multe mesaje extrem de dure: "V-ATI INTREBAT VREODATA DE CE TOATE CANALIILE DIN PSIHOLOGIE S-AU ALIAT IMPOTRIVA UNUI SINGUR OM?" si "Din ciclul "multi da' prosti", "nalt ca bradu', prost ca gardu'", "mai mult nu poate", "n-au avut parintii posibilitate" sau "un grup infractional organizat incearca sa impiedice, prin orice mijloace eliminarea privilegiilor, afacerilor si ilegalitatilor din profesia de psiholog".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11904 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  Comic (Duminică, 12 martie 2017, 13:58)

  mitg [utilizator]

  Pentru niste oameni care pretind ca sunt deasupra "celor multi", avand intuitia si capacitatea sa penetreze adancul subconstientului uman si sa scoata la iveala capacitati nebanuite sau nedescoperite a materiei albe, negre si constiente din creier, sunt de-a dreptul penibil.
  • +6 (12 voturi)    
   Vezi ca in final... (Duminică, 12 martie 2017, 16:22)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ...ai avut o scapare Freudiana :)
   • +1 (1 vot)    
    orice (Luni, 13 martie 2017, 10:24)

    mariusssss [utilizator] i-a raspuns lui mcris

    Se pare ca orice activitate organizata in Romania ajunge un fel de Mafie, cu un mic dictator care decide totul, pentru a fi in final inlaturat de o alta Mafie. Ce ar spunde despre asta un... psiholog? :)
  • +5 (11 voturi)    
   teoretic " deasupra "celor multi" " (Duminică, 12 martie 2017, 16:39)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   dar practic sint cei ce croseteaza apa minerala
  • +1 (1 vot)    
   Ai un plus pentru sincera recunoastere (Luni, 13 martie 2017, 12:12)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   "sunt de-a dreptul penibil" Bravo, ai ajuns la recunoastere, ai mai facut un pas spre vindecare :-)))
 • +1 (3 voturi)    
  poate că... (Duminică, 12 martie 2017, 14:18)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ... ar fo bine să se consulte intre ei :))) Laurentiu Stefan? Cine e impostorul asta? Dupa limbaj pare mai curând un golan de Ferentari...
  • +3 (3 voturi)    
   clarificari (Duminică, 12 martie 2017, 16:44)

   androidul_cu_sobolani [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Laurentiu Stefan a avut o ascensiune "suspecta", dar deocamdata nu-l putem acuza de alte lucruri. La prima vedere lucrurile nu arata bine de loc pentru el. In ceea ce-l priveste pe profesorul Anitei, e greu de inteles cum de a intrat in acest scandal. E totusi un profesionist si un cadru didactic cu realizari importante. Pentru cei care nu sunt la curent cu miza: pe de o parte, actuala conducere a CPR doreste mentinerea status-quo-ului, avand in vedere gestiunea onor sume destul de frumusele de bani prin monopolul impus asupra formarii profesionale "para-academice" a psihologilor. Pe scurt, acreditarea unor societati, asociatii agreate ca unici furnizori de formare profesionala, necesara psihologilor practicieni. De cealalta parte, contestatarii sunt reprezentati de antreprenorii care detin monopolul asupra instrumentelor psihologice. Arata mai bine oricum ca si "agreatii" de serviciu ai CPR. Pentru psihologul practician de rand, prima tabara, pro actualul CPR, reprezinta diluarea si superficialitatea (formatori si traineri suspecti ca si pregatire, dar care au obtinut dreptul unic de a furniza astfel de servicii si care dau diplome pe banda rulanta - doar sa poata semna de primire doritorul, dupa ce a platit bineinteles). Contestatarii sunt intr-adevar profesionisti, cred ca opinia e unanima. La fel si preturile mai mult decat prohibitive practicate pentru instrumentele asupra carora detin monopil, la fel de necesare psihologilor. Cea de-a doua tabara va castiga, cel mai probabil si per ansamblu cred ca si psihologii.
  • +3 (3 voturi)    
   Poate nu ştiaţi (Duminică, 12 martie 2017, 23:28)

   Mart [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Acest ILS , propulsat din jurist în psiholog, şi încă cu doctorat, şi-a înfiinţat un SRL, numit pompos Institutul de psihologie Judiciară şi, în calitate de "director general" al CPR, a decretat propriul SRL ca unic formator pentru "experţi în psihologie judiciară", contra cost, mai mult, prin nu se ştie ce căi, să-i spunem "lobby", s-a ajuns ca instanţele de minori şi familie să-şi trimită justiţiabilii cu copii în dotare la evaluare şi consiliere psihologică, contra cost, la cei care sunt pe tabelul experţilor psihologi întocmit de el însuşi, ca patron al acelui "institut". Tot el, de data asta din calitatea de director general al CPR, a dat o circulară că rapoartele psihologice întocmite de psihologii de la DGASPC, autoritatea Tutelară , nu sunt recunoscute de CPR, ci numai cele întocmite de cabinetele private ale celor din lista sa. Astfel, s-a creat o discriminare între psihologi , o concurenţă neloială. În plus, este o MRGAAFACERE: împreună cu un ong, numit ARPCC, srl-ul lui ILS a semnat un "protocol" prin care au recunoscut "alienarea parentală" ca abuz psihologic grav asupra minorului, iar aceşti copii abuzaţi, trebuiesc consiliaţi. DE cine? De către experţii de pe tabelul său.Astfel, absolut toţi "experţii" cu patalama de la vestitul său institut constată că minorul este alienat parental, iar instanţele trimit copiii la consilere, tot la acei experţi., contra unor tarife exorbitante.
   • -1 (1 vot)    
    ... (Luni, 20 martie 2017, 12:17)

    Psihoterapeut JeniChiriac [anonim] i-a raspuns lui Mart

    Este foarte usor sa arunci cu pietre...V-ati obosit vreodata sa verificati lista formatorilor din IPJ? Este primul curs de formare complementara in care sunt mai mult decat un singur sau maximum doi formatori. Mai sus se vorbea de formare indoilenica, oare nu suntem noi toti (cu mic si mare, profesional vorbind) rodul implicarii si eforturilor de formare a profesorilor universitari? Vorbiti despre ce vorbesc altii, aceasta zvonistica izvorata din telefonul fara fir care a deformat mult aspecte obiective ce v-ar fi lamurit suficient cat sa puteti "vedea"' punctele de vedere ale ambelor tabere. Nici una dintre cele doua tabere majoritare nu e mai prejos! Ati uitat de atitudinea unora din comisiile aplicative? Ati uitat de lipsa de respect intercolegial si de faptul ca daca nu ai facut formare/supervizare sau daca " nu te stie" cel de la comisia aplicativa, poti avea surprize si parte de umilire? Ati uitat de moda "razbunarilor" care se practica intercolegial? Ati uitat de faptul ca toti se vorbesc urat intre ei (scoli de formare, formatori, profesori universitari etc)? Cand vom invata sa ne rezolvam invidiile, ura, agresivitatea din interiorul breslei?
 • +6 (6 voturi)    
  Regretabil si jenant (Duminică, 12 martie 2017, 16:09)

  UpNext [utilizator]

  in cazul acestei branse profesionale de elita, considerata ca atare oriunde in lume, dar care exhiba atitudini si reactii demne de o adunatura de mafioti care isi joaca sferele de influenta. Daca la psihologi se intampla astfel de lucruri, ce asteptari putem avea de la asociatiile din restul spectrului profesional din Romania? Chiar nimeni din CPR nu realizeaza, cu un minim de efort cognitiv, ca astfel se expun oprobriului si dispretului public, sabotandu-si propria imagine profesionala?
  • +6 (6 voturi)    
   Multi is psihologi facuti la fabricile de diplome (Duminică, 12 martie 2017, 18:46)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   La Pocreaca sau Vascauti. Stiu cativa personal, semianalfabeti care habar nu au cine a fost Freud sau Jung si abia stiu sa scrie, dar incorecf dpdv gramatical.
   • +5 (5 voturi)    
    Numai psihologi? (Duminică, 12 martie 2017, 23:30)

    Mart [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Eu am întâlnit avocaţi şi judecători agramaţi, să nu vorbim de guvernanţi, de anumiţi miniştri ...
 • +3 (3 voturi)    
  Adevărul (Duminică, 12 martie 2017, 23:21)

  Mart [utilizator]

  Acest ILS , propulsat din jurist în psiholog, şi încă cu doctorat, şi-a înfiinţat un SRL, numit pompos Institutul de psihologie Judiciară şi, în calitate de "director general" al CPR, a decretat propriul SRL ca unic formator pentru "experţi în psihologie judiciară", contra cost, mai mult, prin nu se ştie ce căi, să-i spunem "lobby", s-a ajuns ca instanţele de minori şi familie să-şi trimită justiţiabilii cu copii în dotare la evaluare şi consiliere psihologică, contra cost, la cei care sunt pe tabelul experţilor psihologi întocmit de el însuşi, ca patron al acelui "institut". Tot el, de data asta din calitatea de director general al CPR, a dat o circulară că rapoartele psihologice întocmite de psihologii de la DGASPC, autoritatea Tutelară , nu sunt recunoscute de CPR, ci numai cele întocmite de cabinetele private ale celor din lista sa. Astfel, s-a creat o discriminare între psihologi , o concurenţă neloială.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 13 martie 2017, 9:25)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Mart

   • +2 (2 voturi)    
    NU, nici vorbă (Luni, 13 martie 2017, 10:16)

    Mart [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    Pur şi simplu acest imberb de ILS caută să facă avere din poziţia de preşedinte al CPR şi să transforme CPR, o asociaţie profesională de fapt, în feudă proprie.
    Dacă până acum, nişte psihologi cu experienţă au fost acreditaţi să ţină cursuri de specializare, ILS vrea să deţină monopolul.
    Prin trafic de influenţă, a determinat instanţele de minori să trimită la evaluare/consiliere doar la psihologii fideli lui.
   • +1 (1 vot)    
    Doar sunt doua emisfere (Luni, 13 martie 2017, 12:15)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    al creierului. Fiecare are dreptul la psihologul ei. Numai ca natura este perfida: psihologul de emisfera dreapta controleaza in fapt ce se intampla cu partea stanga a corpului si reciproc. Mare incurcatura. Cum sa calific un psiholog : dupa emisfera sau dupa exprimare somatica? :-)))
 • -2 (4 voturi)    
  Inflatie (Luni, 13 martie 2017, 9:30)

  Toni_Romania [utilizator]

  De 20 de ani e inflatie de psihologi, cu sau fara ghilimele. Toti avand aceeasi problema: se cred medici psihiatri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by