Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, sambata, la Digi 24, ca ancheta instrumentata de Parchetul General privind adoptarea OUG 13 va continua, subliniind insa ca "ancheta continua pe infractiuni, pe fapte prevazute in Codul penal sau intr-o lege speciala si nu poate continua pe oportunitate, circumstante, imprejurari, legalitate, constitutionalitate". "Orice autoritate trebuie sa respecte decizia Curtii Constitutionale", a mai spus Tudorel Toader. Ministrul Justitiei a participat sambata la intrunirea Comisiei de la Venetia, unde a prezentat un raport privind adoptarea OUG 13 si decizia CCR in acest caz.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Tudorel Toader a precizat ca a participat la intrunirea Comisiei de la Venetia in calitate de membru titular si ca a prezentat un raport privind adoptarea unor modificari legislative in Romania si a controversatei OUG 13, dar Comisia nu va prezenta un punct de vedere in acest caz. "Punctele de vedere sunt oricand binevenite, dar despre viitor, nu despre trecut", spune ministrul Justitiei.

"Presedintele Comisiei mi-a adresat invitatia (...) de a face o prezentare in plenul Comisiei privind evolutiile constitutionale, legislative recente din Romania. Am facut deja aceasta prezentare, acest raport. Despre ce puteam sa vorbesc? Ordonanta 13 cu legea de respingere, ordonanta 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civica, protestele care au insotit aceste evenimente legislative, despre decizia Curtii Constitutionale care a fost publicata ieri in Monitorul Oficial. Am prezentat continutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc inca si consecintele sociale pe care le-au generat", a afirmat Tudorel Toader la Digi 24, potrivit Agerpres.

In ceea ce priveste ancheta privind adoptarea OUG 13, instrumentata de Parchetul General, ministrul Justitiei spune ca aceasta poate continua, insa in anumite conditii: "Procurorii isi vor continua ancheta pentru a finaliza respectivul dosar. Sigur, ei nu vor mai urmari circumstatele. Ancheta continua pe infractiuni, pe fapte prevazute in Codul penal sau intr-o lege speciala. Nu poate continua pe oportunitate, circumstante, imprejurari, legalitate, constitutionalitate."

Curtea Constitutionala a publicat vineri motivarea deciziei prin care a stabilit ca DNA, anchetand modul in care a fost elaborata OUG 13, a perturbat buna activitate a guvernului, stabilind ca Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.