Patru procurori si 12 judecatori au fost sanctionati disciplinar in cursul anului trecut, in cazul a doi judecatori sanctiunea fiind de excludere din magistratura, se arata in raportul de activitate pe 2016 prezentat joi de Inspectia Judiciara (IJ), potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solutionat 17 actiuni disciplinare privind judecatori pentru 23 de fapte, dintre care 15 au fost sanctionate si opt respinse.

"Analitic, pentru patru abateri a fost aplicata sanctiunea avertismentului, in trei cazuri diminuarea indemnizatiei lunare brute, in trei situatii suspendarea din functie si in doua cazuri excluderea din magistratura. Actiunile disciplinare pentru opt abateri au fost respinse", se arata in raport.

De asemenea, CSM a solutionat anul trecut cinci actiuni disciplinare privind procurori pentru 11 abateri, cinci fiind sanctionate si sase respinse.

"Analitic, pentru cinci dintre aceste abateri, savarsite de patru dintre procurorii vizati de actiunile exercitate, trei barbati si o femeie, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a aplicat sanctiunea avertismentului in doua cazuri, precum si diminuarea indemnizatiei lunare brute in doua cazuri. Actiunile disciplinare pentru sase abateri au fost respinse", se precizeaza in raportul IJ.

Conform aceleiasi surse, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pentru nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor din motive imputabile, precum si pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

"Starea disciplinara a constituit o preocupare permanenta a Inspectiei Judiciare, statistica evidentiind ca acest indicator afecteaza increderea si imaginea sistemului judiciar national; chiar daca numarul actiunilor disciplinare exercitate raportat la numarul total al magistratilor nu este foarte mare, incidenta ridicata a faptelor de exercitare cu rea credinta sau din grava neglijenta a functiei reprezinta o vulnerabilitate reala a sistemului judiciar", se mai mentioneaza in raport.