Presedintele Klaus Iohannis a denuntat marti o "crestere ingrijoratoare" in ultima perioada a atacurilor la adresa procurorilor si judecatorilor si a precizat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare - despre care ministrul delegat pentru Afaceri europene, Ana Birchall, a anuntat ca il doreste finalizat - se va incheia atunci cand isi va atinge obiectivele.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut in ultima perioada o crestere ingrijoratoare", a spus Iohannis, la prezentarea bilantului Ministerului Public. In aceste conditii, a aratat seful statului, apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar si a reputatiei profesionale a magistratilor "sunt cat se poate de necesare".

In ceea ce priveste MCV, acesta "se va incheia cand cele patru obiective de referinta stabilite - independenta si eficienta sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei - vor fi fost atinse si vor deveni ireversibile. Ultimele rapoarte MCV au remarcat in mod constant progresele obtinute in domeniul justitiei, dar au solicitat si sustenabilitate", a subliniat presedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit si despre "incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a autoritatii hotararilor judecatoresti sau a independentei magistratilor" care "nu fac decat sa incetineasca acest progres si sa afecteze direct Romania".

Insa "romanii au aratat fara echivoc ca isi doresc sa traiasca intr-o tara eliberata de coruptie, in care justitia ii sanctioneaza pe cei care gresesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea si nu abuzurile", a subliniat seful statului.

De la ministerul Public, Iohannis a precizat ca asteapta finalizarea anchetelor privind Revolutia si Mineriada "asa cum scrie la carte: prin decizii clare si cat mai rapide, temeinice si legale".