Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat vineri o dezbatere intitulată „BREXIT: situația curentă și perspective de viitor”. Europarlamentarii Ioan Mircea Pașcu si Marian-Jean Marinescu, consilierul prezidential Leonard Orban si ministrul Ana Birchall au punctat provocarile pentru Romania, dar si pentru UE ale procesului de desprindere a Marii Britanii din blocul comunitar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii:

Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților:

  • Am fost oarecum luat prin surprindere de faptul ca Marea Britanie, aparent, a renuntat la principala ancora a politicii sale de securitate, care este veche de sute de ani. Danume de a rame implicata in afacerile europene pentru a impiedica aparitia unui inamic pe Continent. Iata ca de data aceasta Marea Britanie se autoexclude din ceea ce inseamna Europa institutionalizata. Raman alte elemente: Intellingece, schimbul de informatii, care pot sa tina Marea Britanie in zona Uniunii Europene.
  • Marea Britanie din momentul in care poporul s-a pronuntat a devenit mai concilianta, ceea ce poate fi luat ca un raspuns de bun-simt avand in vederea noua situatie. Ea si-a exprimat dorinta de a ramane cooperanta in ceea ce priveste anumite operatiuni.
  • Prin plecarea Marii Britanii din UE noi romanii avem cel putin doua chestiuni prin care am pierdut, si anume Europa cu doua viteze. A doua chestiu sunt sanctiunile fata de Rusia.
  • Prin plecarea Marii Britanii din UE noi romanii avem cel putin doua chestiuni prin care am pierdut, si anume Europa cu doua viteze. A doua chestiune sunt sanctiunile fata de Rusia.
  • Nu cred ca doi ani de zile vor fi suficienti pentru a descurca toate itele. Lucrurile mari se vor rezolva, dar sunt lucruri care vor mai trebui rezolvate. Asa vad eu evolutia negocierilor.

Marian-Jean Marinescu, deputat în Parlamentul European, Grupul Partidului Popular European:

  • La ce trebuie sa fim noi atenti. Europa trebuie sa se schimbe intr-un anume fel. Asa cum este acum poate sa mearga inainte, dar nu cum ne dorim noi. Lucrurile trebuie sa se schimbie. Mai multa Europa sau mai putina - o decizie ce trebuie luata, observam o crestere a populisumului in Europa, acest lucru a aparut pe fond de criza.
  • Trebuie sa se schimbe ceva in modul de lucru al Uniunii in special in ceea ce priveste legatura cu oamenii, comunicarea. Dupa referendumul din MB vedem ca dorinta populatiei la nivel euro este sa ramana in UE, oamenii isi doresc sa nu paraseasca UE.

Leonard Orban, consilier prezidențial, departamentul „Afaceri europene”, Administrația prezidențială

  • Negocierea (iesirii Marii Britanii din UE) va putea incepe nu mai deverem de luna mai a acestui an si va trebui sa se termine in octombrie 2019 - cu cateva luni inainte de preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
  • La ce se refere aceasta neagociere? O negoiciere de doua acorduri: 1. Un acord de retragere (desfasurat pe parcursul a doi ani), aici lucrurile sunt chiar mai complexe decat negocierile de aderare. 2. Un acord de mentinere a relatiilor.
  • Ne dorim ca MB sa ramana cat mai aproape de UE. Am vb de componenta militara, economica, dar inclusiv componenta interna si ne dorim ca Marea Britanie sa ramana aproape.

Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene, Ministerul Afacerilor Externe

  • Perioada pe care o traversam este incarcata de probleme care pun la incercare viitorul Uniunii Europene si nu doar provocarea Brexit ci si de incredere in viabilitatea proiectului european. Rezultatele referendumului din Marea Britanie are o semnficatie ce merge dincolo de optiunea cetatenilor din Marea Britanie, pe care sigur ca o respectam indiscutabi.
  • In toate discutiile care au avut loc in aceasta perioada s-a accentuat si se desprinde concluzia ca acest moment ne infatiseaza existenta unor diferente de perceptie la nivelul asteptarilor cetatenilor britanici cu privire la proiectul european, dar care se pot regasi in cadrul oricarui stat membru, asa cum putem observa din tendinta de crestere a tendintelor nationaliste, nationaliste.
  • Cred ca este necesar ca la temelia abordarii noastre a negocierilor cu Marea Britanie sa stea tocmai solutiile pe care le vom promova impreuna pentru a raspunde indoielilor prezenta la nivel european pentru ca altfel, in caz contrar riscam sa acutizam aceasta neincredere, sa acutizam aceste neintelegeri si sa ratam inclusiv obiective de retinere a Marii Britanii cat mai aproape de Uniunea Europeana

Context:

Dezbaterea, organizată în perioada care precede declanșarea formală a negocierilor de ieșire prin notificarea pe care Marea Britanie urmează să o transmită Consiliului European, și-a propus să faciliteze un schimb de idei cu privire la aranjamentele instituționale necesare acestui proces, rolul pe care l-ar putea juca România în perspectiva deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primele șase luni ale anului 2019, impactul Brexit-ului asupra cetățenilor români din Marea Britanie și opțiunile posibile cu privire la viitorul relației dintre UE și Marea Britanie.

Agenda evenimentului:

Moderator: Ion M. Ioniță, jurnalist

09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților și cafea de bun venit

10:00 – 10:05 Cuvânt de bun venit - Bogdan Bârla, Biroul de Informare al Parlamentului European în România

10:05 – 10:20 Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților

10.20 – 10:35 Marian-Jean Marinescu, deputat în Parlamentul European, Grupul Partidului Popular European

10:35 – 10:50 Leonard Orban, consilier prezidențial, departamentul „Afaceri europene”, Administrația prezidențială

10:50 - 11:05 Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene, Ministerul Afacerilor Externe

11:05 - 11:20 Adam Sambrook, șef-adjunct de misiune, Ambasada Marii Britanii în România

11:20 - 12:30 Dezbatere. Intervenții participanți

- aranjamentele instituționale necesare în vederea negocierilor;

- rolul pe care l-ar putea juca România în perspectiva deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primele șase luni ale anului 2019;

- impactul Brexit-ului asupra cetățenilor români din Marea Britanie;

- viitorul relației dintre UE și Marea Britanie: opțiuni posibile.

12:30 – 13.30 Prânz; oportunități pentru discuții informal