Instante ale Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) au dat, marti, castig de cauza unor detinuti romani, inclusiv unuia care nu a fost lasat de autoritatile penitenciare din Romania sa mearga la inmormantarea mamei, informeaza Mediafax.

PenitenciarFoto: Rompres

Florian K., un detinut in varsta de 47 de ani, a dat in judecata Romania la CEDO pentru ca, in 2014, autoritatile penitenciare din Oradea nu i-au acordat permisie pentru a asista la inmormantarea mamei sale. Florian K. se afla in detentie dupa ce a fost condamnat in anul 2011 la 12 ani de inchisoare pentru tentativa de omor.

In prima instanta, CEDO a stabilit ca autoritatile penitenciare au incalcat Articolul 8 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului , referitor la respectarea vietii private si de familie a detinutilor. Instanta a stabilit ca detinutul roman trebuie sa primeasca daune 15.000 de euro din partea statului roman. Decizia poate fi contestata.

Intr-un alt caz, Vasilica M., un roman in varsta de 45 de ani care acum este detinut in Elvetia, a dat in judecata Romania pentru ca, in timp ce era detinut intr-un penitenciar roman, a fost filmat in celula, printr-un sistem video de supraveghere cu circuit inchis.

CEDO a stabilit ca detinutului roman i-a fost incalcat dreptul la viata privata (Articolul 8 al CEDO) si a fost supus unor tratamente degradante (prin incalcarea Articolului 3). Romanul va primi daune materiale de 3.900 de euro.