A doua rectificare bugetara din 2016, pe agenda sedintei de guvern de miercuri

de Carla Dinu     HotNews.ro
Miercuri, 23 noiembrie 2016, 6:08 Actualitate | Esenţial


Guvernul discuta in sedinta de miercuri rectificarea bugetului de stat pe 2016 si a bugetului asigurarilor sociale de stat.

Sanatatea primeste cei mai multi bani la cea de-a doua rectificare din acest an, credite de angajament de 2,21 miliarde de lei urmand sa fie alocate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in vederea incheierii unor noi contracte pentru aria terapeutica hepatita cronica, potrivit Ministerului Finantelor.

Sume importante primesc si Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei si Ministerul Muncii, scrie Agerpres.


Pentru Programul National de Dezvoltare Locala de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice s-au asigurat 1,25 miliarde de lei, suma care va acoperi platile necesare pana la final de an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri. Alte 47,9 milioane de lei au fost realocati pentru finantarea Acordului de imprumut 'Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori'. Suma va fi folosita pentru inchiderea proiectului finantat din credite externe rambursabile.

Pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost asigurata suma de 1,09 miliarde de lei pentru platile finale aferente schemelor de plati directe pentru campania agricola din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subventiilor in agricultura.

La bugetele locale au fost alocati 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, pentru finantarea cheltuielilor autoritatilor administratiei publice locale. Banii vor fi folositi pentru echilibrarea bugetelor locale (938,3 milioane lei), plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap (392,3 milioane lei), cheltuieli de personal aferente unitatilor de invatamant preuniversitar (170 milioane de lei), sustinerea sistemului de protectie a copilului (101,5 milioane lei), centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap (74,7 milioane lei), programul-pilot 'Masa calda' (14,7 milioane lei), finantarea drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale (6,9 milioane lei) si programul 'fructe in scoli' (4,1 milioane lei).

Pentru plata pensiilor militare recalculate, precum si pentru restituirea diferentelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010, au fost alocati 336,7 milioane de lei in bugetele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii.

Ministerul Energiei primeste 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru inchiderea a doua mine din Complexul Energetic Hunedoara.

Ministerul Muncii primeste 142,4 milioane de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap).

Ministerul Comunicatiilor are alocati suplimentar 75,5 milioane de lei, in principal pentru majorarea capitalului social al Companiei Nationale 'Posta Romana'- S.A..

Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuiti 66,8 milioane de lei, in principal pentru plata contributiilor si cotizatiilor la organismele internationale la care institutia este parte.

Potrivit Ministerului Finantelor, sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza platilor efectuate pe primele 10 luni.

'Ministerul Finantelor Publice propune o a doua rectificare bugetara din acest an, tinand cont de majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei, precum si de mentinerea tintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB in termeni cash, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA. Analiza rezultatelor bugetare pe perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 arata un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB', precizeaza Ministerul Finantelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3013 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by