Ministerul Justitiei a transmis HotNews.ro o serie de precizari in urma articolului "Culisele bataliei pentru noul DIICOT. Cine s-a opus ca directia sa aiba mai multa autonomie" pe care le redam integral.

"Comunicarea efectuata referitor la modificarile aduse Legii nr. 304/ 2004 prin OUG adoptata in sedinta de guvern din data de 16 noiembrie 2016 a pus in evidenta ca au loc exclusiv alinieri cu privire la exercitarea unor atributii de catre procurorul sef al DIICOT, alaturi de procurorul general al PICCJ si de procurorul sef al DNA, asa cum legea prevede in prezent.

Controlul exercitat de ministrul justitiei este prevazut in dispozitiile art. 69 din Legea 304/ 2004 si nu in art. 65 cum eronat apare in articolul HotNews.

Dispozitiile art. 69 nu au suferit vreo modificare in sensul continutului sau conditiilor controlului exercitat la cererea ministrului justitiei, forma in vigoare a art. 69 fiind nemodificata de la republicarea Legii nr. 304/ 2004, la 13.09.2005.

Modificarea conceptelor fata de forma legii la intrarea in vigoare a avut loc in 2005 (Legea nr. 247/ 2005), conform pasajelor marcate ingrosat, evidentiind pe de-o parte modificari intervenite in organizarea Ministerului Public (desfiintarea inspectiei in cadrul PICCJ) si crearea Inspectiei judiciare in cadrul CSM, prin acelasi act normativ.

Fara vreo legatura cu completarile operate prin OUG aprobata miercuri, 16 noiembrie 2016, de Guvern, este important sa amintim ca reglementarea acestui control nu vizeaza masurile dispuse de procuror si solutiile adoptate, garantie consacrata expres tot prin Legea nr. 247/ 2005. Dimpotriva, abilitarea de a exercita controlul este legata de eficienta manageriala, de aspecte care tin de realizarea unor politici penale. Tot Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor defineste in art. 51 alin. 2 criteriile care vor fi urmarite, in principal, pentru verificarea organizarii eficiente a activitatii, astfel incat cadrul normativ aplicabil este clar si unitar.

Forma Legii nr. 304/ 2004 la intrarea in vigoare (27 septembrie 2004):

ART. 66

(1) Ministrul justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurorii inspectori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din Parchetul National Anticoruptie, din parchetele de pe langa curtile de apel sau alti procurori delegati.

(2) Controlul consta in verificarea modului in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor.

(3) Ministrul justitiei poate sa ceara procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorului general al Parchetului National Anticoruptie informari asupra activitatii parchetelor si sa dea indrumari scrise cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea criminalitatii.

Forma art. 69 la republicarea din 13.09.2005:

ART. 69

(1) Ministrul justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, ori de ministrul justitiei.

(2) Controlul consta in verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate.

(3) Ministrul justitiei poate sa ceara procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie informari asupra activitatii parchetelor si sa dea indrumari scrise cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii.

Modificarea si completarea art. 69 alin. 1 prin OUG aprobata miercuri, 16 noiembrie 2016:

(1) Ministrul justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ori de ministrul justitiei.

In final, trebuie mentionat ca in procesul de modificare si completare a legilor justitiei, continutul articolului 69 nu a fost pus in discutie in cadrul amplelor consultari realizate in 2015 de Consiliul Superior al Magistraturii la nivelul sistemului judiciar si nici in cadrul consultarii organizate de Ministerul Justitiei in 2016 cu participarea tuturor asociatiilor de magistrati, articolul ramanand nemodificat. Consultarea publica privind pachetul legilor justitiei poate fi accesat: http://www.just.ro/proiect-de-modificare-si-completare-a-legilor-justitiei/