Mitinguri de protest fata de situatia Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures/ Kelemen Hunor: Lucrurile care pentru ceilalti sunt normale, noua nu ni se permite sa le facem

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 18:41 Actualitate | Esenţial

Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures
Foto: Google Street View
Peste 300 de persoane au protestat, sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de situatia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, unde DNA a deschis o ancheta penala in legatura cu infiintarea respectivei unitati de invatamant, relateaza Agerpres.

Protestul de la Cluj a fost organizat de Fundatia Statusul Romano Catolic Cluj, iar la manifestare au fost prezenti, in calitate de simpli participanti, si reprezentanti ai UDMR, printre care s-au numarat presedintele executiv Kovacs Peter, senatorul Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla, viceprimarul de Cluj Horvath Anna.

O parte dintre participanti au purtat lumanari aprinse in maini, iar altii au adus cu ei carti, in semn de sustinere a invatamantului.

Vicepresedintele Asociatiei Pedagogilor Maghiari din Romania, Virag Erzsebet, a declarat ca isi exprima solidaritatea cu directorul liceului, Tamasi Zsolt.

"Aproape ca nu au existat vremuri in care sa nu fi trebuit sa ne ridicam vocea in ceea ce priveste anumite lezari ale drepturilor, in ceea ce priveste dreptul la invatamant in limba maghiara. In ultima vreme, aceste cazuri au devenit chiar mai frecvente si din aceasta cauza ne aflam aici, in Piata centrala a Clujului si manifestari similare au loc si in alte orase din Transilvania. (...) Noi ne exprimam solidaritatea cu Tamasi Zsolt. (...) Suntem convinsi de faptul ca Tamasi Zsolt si inspectorul scolar general, Stefan Somesan, au luat decizii corecte si cinstite in privinta fondarii acestei scoli", a mentionat Virag Erzsebet.

La randul sau, presedintele Fundatiei Statusul Romano Catolic Cluj, protopopul de Cluj-Dabaca Kovacs Sandor, a spus ca ceea ce se petrece la liceul din Targu Mures ar fi "chiar un atac impotriva Constitutiei".

"Pe toti ne-a socat faptul ca Gimnaziul Romano Catolic din Targu Mures este in pericol. Ne-a socat acest lucru si solidarizam. (...) Noi consideram ca fondarea Liceului romano catolic din Targu Mures s-a facut cu respectarea tuturor dispozitiilor legale si speram ca se va adeveri ca domnul Tamasi Zsolt, directorul, nu este culpabil, ci nevinovat. Noi nu avem nici un dubiu in acest sens si consideram atacul impotriva lui un atac chiar impotriva Constitutiei Romaniei", a spus Kovacs Sandor.

Protestul a durat mai bine de o ora si s-a desfasurat fara incidente.
 • Kelemen Hunor, la Targu Mures: Lucrurile care pentru ceilalti sunt normale, noua nu ni se permite sa le facem
Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat la randul sau, sambata, la protestul pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, ca protestatarii au venit sa isi exprime "dezamagirea si supararea" si ca lucrurile care pentru altii sunt normale, maghiarilor nu li se permite sa le faca.

La protestul organizat de Fundatia Statusul Romano-Catolic au fost prezente circa 2.500 de persoane, precizeaza Agerpres.

"Ca membru al Adunarii Generale a Fundatiei Statusul Romano-Catolic am venit aici pentru ca suntem foarte dezamagiti si suparati, am venit aici pentru ca noi credem in adevar si in justitie. Credem ca nu poate fi inchisa scoala noastra doar prin autoritate, credem ca domnul Stefan Somesan (sefului Inspectoratului Scolar Judetean Mures - n.r.) nu a comis o ilegalitate in momentul in care a permis pentru refondarea Liceului Romano-Catolic. Suntem suparati pentru ca ni se pare ca in cei 100 de ani trecuti parca nu s-ar fi schimbat nimic. Suntem suparati pentru ca experienta noastra, tot ce am facut prin munca asidua, incearca sa ni se ia si suntem suparati pentru ca tocmai cand ne-am adunat putin, atunci cu aroganta si cu mijloacele puterii ne doboara. Si lucrurile care pentru ceilalti sunt normale, noua nu ni se permite sa le facem, pentru ca legea nu se respecta, nici la UMF si nu este nimeni tras la raspundere pentru acest lucru", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Kelemen Hunor a subliniat faptul ca protestatarii nu cer altceva decat sa se restituie bunurile si scolile confiscate de regimul comunist si a subliniat ca nici Biserica Romano-Catolica, nici directorul liceului, Zsolt-Jozsef Tamasi, urmarit penal, si nici seful ISJ Mures, Stefan Somesan, arestat la domiciliu, nu au facut rau nimanui si nu au comis nicio ilegalitate.

"Noi cerem inapoi bunurile care ni s-au luat si scolile care ni s-au inchis in timpul comunismului. (...) Va intreb, cui si cu ce a facut rau Tamasi Zsolt si Liceul Romano-Catolic? Nici biserica, nici Tamasi Zsolt, nici inspectorul scolar nu au facut rau nimanui, nu au luat bunul nimanui, nu au facut nicio ilegalitate. Suntem aici sa spunem asta in fata intregii tari. Parintii a 400 de elevi se incred in aceasta scoala si doresc sa isi educe copiii aici. Cum sa nu fim suparati cand vedem ca niste denuntatori nationalisti ne transmit mesajul ca "Nu o sa aveti aici scoala maghiara si nu o sa invatati aici in limba maghiara". Nu aveti dreptul sa decideti pentru noi! Suntem si dezamagiti, si suparati. Suntem dezamagiti pentru ca aproape de 100 de ani vedem ca ceea ce s-a promis in 1918 nu este respectat. Suntem dezamagiti pentru ca vedem ca lucram degeaba, pentru ca imbogatim Romania cu taxele noastre, cu impozitele noastre si vedem ca desi am pornit-o pe un drum bun, noi, maghiarii din Transilvania, am reusit sa obtinem niste rezultate, totusi acestea se intorc impotriva noastra", a sustinut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus ca a fost renationalizat Colegiul Szekely Miko, se interzice utilizarea simbolurilor nationale maghiare si ca, desi maghiarii sunt suparati si dezamagiti nu isi vor pierde credinta.

"De aceea am venit aici sa spunem ca nu vom renunta, nu vom lasa scoala. Nu o sa ne oprim si nu o sa dam inapoi, daca trebuie, ne ridicam de jos si a 100-a oara", a declarat Kelemen Hunor.

La protestul pasnic, organizat langa Cetatea Medievala din Targu Mures, au luat parte numerosi lideri politici ai UDMR, candidati ai formatiunii, parinti, elevi si reprezentanti ai bisericilor maghiare.

In cuvantarea sa, reprezentantul Fundatiei Statusul Romano-Catolic, Hollo Laszlo, a spus ca se utilizeaza orice mijloace ca functionarea liceului din Targu Mures sa fie impiedicata, in timp ce reprezentantii parintilor au aratat ca nu inteleg care este intentia organelor de anchetata in acest caz.

Reprezentantii parintilor au anuntat ca vor face demersuri pentru adoptarea unui act normativ, pentru legalizarea situatiei de la acest liceu.

Fiecare dintre participantii prezenti la manifestarea derulata sub genericul "Nu vom lasa scoala!" au adus cu ei cate o carte pe care au donat-o Liceului Romano-Catolic.
 • Miting pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic si la Sfantu Gheorghe
Aproape o mie de persoane de etnie maghiara au participat, sambata dupa-amiaza, la un miting organizat in municipiul Sfantu Gheorghe de Biserica Romano-Catolica, pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu-Mures, care face obiectul unei anchete a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), transmite Agerpres.

Episcopul onorific Szabo Lajos a declarat in fata multimii ca fiecare popor trebuie sa isi apere libertatea, cultura si limba materna si si-a exprimat speranta ca lucrurile se vor rezolva intr-un mod pozitiv.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad a mentionat, la randul sau, ca viitorul unei comunitati depinde de scoala, iar "cine ataca scoala ataca viitorul comunitatii".

El a mai spus ca membrii comunitatii maghiare nu se vor lasa intimidati si vor da dovada de unitate pentru apararea idealurilor si valorilor care ii reprezinta. In context, a amintit ca la acest miting au fost prezenti reprezentantii tuturor fortelor politice maghiare, demonstrand astfel ca "in cazurile de forta majora isi pot uni fortele".

Participantii la miting au adus carti pe care la final le-au donat in beneficiul liceelor maghiare din Transilvania. Manifestatia a avut loc, in mod simbolic, in fata Colegiului "Szekely Miko" din municipiu, care in urma cu cativa ani a facut obiectul unui alt dosar anchetat de DNA, privind retrocedarea ilegala a imobilului catre Eparhia Reformata din Ardeal.


Ancheta DNA care a declansat protestele etnicilor maghiari:

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures au inceput o ancheta in cazul infiintarii Liceului Teologic Romano-Catolic "Rakoczi Ferenc" din Targu Mures, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, fiind arestat la domiciliu pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei, in timp ce directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmarit penal sub control judiciar pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliul Local al municipiului Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal.

In acest context, Consiliul de Administratie al ISJ a votat in unanimitate acordarea Avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic.

"In realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu incalcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: incepand cu anul scolar 2014-2015, sa se infiinteze o noua unitate de invatamant, cu personalitate juridica, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile si obligatiile privind autorizarea de functionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar si nedidactic, se transfera partial unitatii de invatamant de stat cu personalitate juridica, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. In aceeasi zi, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care incepand cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit in functia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef", arata DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Targu Mures a emis o hotarare din care rezulta ca infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra in vigoare sub conditia prezentarii din partea ISJ Mures a actului de infiintare a acestuia, insa, pentru ca prevederile hotararii nu puteau fi respectate, Stefan Somesan a revenit asupra celor doua decizii si, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amanat termenul prevazut pentru infiintarea Liceului Romano-Catolic, precum si numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

"Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mures a transmis Primariei avizul conform privind reteaua scolara pentru unitatile de invatamant preuniversitar din Municipiul Targu Mures, pentru anul scolar 2015-2016, emis de inculpatul Somesan Stefan in care, la pozitia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Mures nu trebuia sa acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, in conditiile in care nu s-au facut precizari referitoare la modul de infiintare a acestuia, la numarul de elevi, la profilul si la structura unitatii de invatamant nou infiintata prin divizare", arata procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, la sfarsitul lui august 2015, Somesan, desi, potrivit normelor legale, nu detine prerogative care sa vizeze infiintarea unor unitati de invatamant preuniversitar si nici prerogative pe linia autorizarii provizorii de functionare ori acreditarii unor astfel de unitati de invatamant a dispus, infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul National "Unirea" la acest nou liceu si transferarea autorizarii de functionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS catre unitatea scolara nou infiintata.

"Astfel, inculpatii Somesan Stefan si Tamasi Zsolt-Jozsef, in calitatile mentionate mai sus, pentru anii scolari 2015-2016 si respectiv 2016-2017, cu incalcarea dispozitiilor legale, au permis si permit in continuare cu buna stiinta functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic Targu Mure, cunoscand ca aceasta unitate de invatamant nu a fost autorizata. Astfel, inculpatii, au vatamat interesele legitime ale unitatilor scolare si ale celor 328 elevi, care, in tot anul scolar 2015-2016, au functionat in cele 12 clase, fara a exista vreo autorizare provizorie de functionare sau acreditare, asa incat, cursurile scolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute", spun procurorii.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, arata DNA.

Institutia Prefectului - Judetul Mures a atacat in contencios administrativ HCL Targu Mures din 16 septembrie 2014, care prevedea infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mures a dispus anularea hotararii, masura fiind mentinuta si de Curtea de Apel Targu Mures la data de 3 februarie 2016.

Dupa atacarea hotararii de catre Institutia Prefectului - Judetul Mures, prefectul din acea perioada, Vasile Liviu Oprea, a fost schimbat din functie de catre Guvernul Ponta.

In luna august, in acest an, Corpul de Control al ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice s-a aflat la Targu Mures pentru verificarea documentelor emise de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mures, care au dus la infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic "Rakoczi Ferenec" in aceeasi incinta cu Colegiul National Unirea, fapt ce a stat la originea unor tensiuni intre cele doua unitati de invatamant.

Ultima situatie tensionata, care a necesitat mediere, a vizat solicitarea venita din partea Liceului Teologic Romano-Catolic, printr-o serie de politicieni UDMR, de evacuare a doua sali de clasa ale Colegiului National Unirea din Targu Mures, desi pentru spatiile respective exista o conventie incheiata intre Primaria Targu Mures si Statusul Romano-Catolic, valabila pana in 2019.

Reprezentantul Primariei Targu Mures in Consiliul de Administratie al Colegiului National Unirea, Valentin Bretfelean, reclama atunci ca tensiunile aparute isi au radacina in actiunile ISJ Mures din anul 2015, cand s-a decis infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Acesta arata ca, prin "modificarea fortata" a planului de scolarizare, fara a consulta Consiliul de Administratie al Colegiului National Unirea, ISJ Mures a desprins mai multe clase din acest colegiu pentru ca noua entitate sa ajunga la 300 de elevi, dupa ce initial era vorba ca liceul respectiv se va forma exclusiv cu clase luate de la Colegiul Reformat Bolyai.
6759 vizualizari

 • +1 (11 voturi)    
  bun! (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 19:08)

  Codruta N [utilizator]

  Am inteles ca protesteaza si ca se simt nedreptatiti - dar nu era corect ca autorul sa explice cititorilor CE se intampla acolo? deci CARE e motivul (legal sau inventat) pentru care se impiedica functionarea scolii?
  • +10 (14 voturi)    
   scrie clar negru pe alb in descriere (Duminică, 13 noiembrie 2016, 1:52)

   mnicku [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   pe scurt, infiintarea unei unitati de invatamint apartine doar Ministerului Invatamintului

   Cei inculpati au incalcat flagrant legile, dupa ei orice inspector poate infiinta o scoala unde vrea si apoi sa aloce fondurile dupa ureche ......samd

   la puscarie amindoi
 • +6 (10 voturi)    
  Ce hal de reportaj/articol e asta??? (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 21:30)

  Arcasu [utilizator]

  Care e problema, de ce au manifestat, care-i rolul DNA in toat povestea asta?
 • -1 (13 voturi)    
  Miting. (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 21:45)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Plecati in Ungaria, daca nu va convine! La cat ati furat, sa ziceti "merci", ca nu sunteti in puscarie!
  • +4 (6 voturi)    
   sa ne intoarcem in Evul Mediu ! (Duminică, 13 noiembrie 2016, 10:14)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

   cu furci si topoare, cu racnete si urlete...."Plecati de aici mama voastra de unguri"
   America e o gramada de natii amestecate si reusesc sa se inteleaga si sa traiasca impreuna foarte frumos iar noi, care suntem o mana de oameni, nu reusim sa ne intelegem ?!

   Pacat ce ne-au plecat sasii, pacat ca ne pleaca ungurii, romanii din tara....fiecare aducem un plus acestei tari.
   Hai sa gasim dimpotriva un numitor comun !
   In cazul acesta sa lasam justitia sa-si faca treaba si sper sa si-o faca bine.
 • 0 (10 voturi)    
  Ar trebui sa le dea scoala inapoi (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 21:48)

  Ochiana [utilizator]

  Imi pare rau pentru ei.Sper ca justitia sa procedeze corect in acest caz.E vorba totusi de o scoala aici si de copii.
  By the way, sunt romanca !
  • +3 (3 voturi)    
   scoala (Duminică, 13 noiembrie 2016, 10:21)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Ai dreptate : tot ce au luat comunistii, de la toti, trebuie inapoiat ! Atata doar ca aici este vorba de o cladire in care functioneaza si un liceu cu predare in limba romana si, in acelas timp cu restituirea, trebuie asigurat spatiul de invatamant si pentru copiii romani. Treaba care nu se poate face peste noapte. Ministerul vad ca a intarziat cu gasirea unei solutii si unii,nerabdatori,s-au grabit. Totul se poate rezolva prin tratative si nu prin fortsrea unei solutii favorabile doar uneia dintre parti !
 • +6 (10 voturi)    
  uf./... (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 22:19)

  liviu_ [utilizator]

  asta e romanica...
  in strainatate nici nu se pune problema sa zici pas in fata justitiei...
  la noi toti penalii se cred nevinovati!
 • +4 (8 voturi)    
  curat hibrid (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 22:50)

  EUROPA*EUROPA*EUROPA [utilizator]

  mda,se pare ca Moscova da liber la lacrimi maghiare de crocodil,Budapesta inchide ziare de opozitie si lumea aplauda furibunda ca s-a saturat de ''Sorosism'' si ''globalism''''colonialism''...vrea patriotism pur sange,putinist.
  Trist,trist,trist...
 • +11 (13 voturi)    
  Am inteles: hotiile facute de maghiari nu conteaza (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 23:14)

  UnOarecare [utilizator]

  Nu ar trebui ca niste adevarati aparatori ai adevarului sa astepte hotararea Justitiei?
 • +4 (4 voturi)    
  Sa-i deplangem pe sireacii, ca-s tare "oropsiti" (Duminică, 13 noiembrie 2016, 7:47)

  Plagarus [utilizator]

  Discriminati pozitiv,vor in continuare un tratament special si mai presus de lege.Pana si condamnatii lor sunt incurajati sa fuga in Ungaria ( cazul nepotelului Marko)
 • 0 (2 voturi)    
  liceul tg.mures (Duminică, 13 noiembrie 2016, 9:19)

  XXXXL [anonim]

  un sut in cur la ungurii astia mereu nemultumiti....

  nu poti sa faci niciodata nimic, ei striga tot timpu'...
  indiferent de situatie, ei sunt persecutati cu cate ceva...
  caposi si-ngusti la minte....
  rau-voitori si rau-intentionati cu orice ne-ungur....

  sunt si o gramada de oameni buni printre ei, da' parerea generala e ca sunt ne-cooperanti, iti intorc orice impotriva si se bucura de nereusitele cauzate.
  iti fac grea conlocuirea cu asa mentalitati.
 • +2 (2 voturi)    
  Maghiarii joacă o carte prostă. (Duminică, 13 noiembrie 2016, 11:44)

  asavreau [utilizator]

  Aceia a fanatismului religios.O prostie.În Ardeal sunt mai mulți români catolici,decât maghiari.Dacă era un liceu maghiar cu altă specialitate,poate îi înțelegeam.Așa,ce-i aia "liceu romano-catolic"?Școlile de stat trebuie să pregătească tinerii pentru viață și nu să le insufle o filozofie iluzorie prin care niște trântori(preoții)trăiesc bine din exploatarea credinței semenilor.Sunt adeptul școlilor private pentru preoți.Maghiarii greșesc mult.În contextul actual un conflict catolic-ortodox ar fi dezastruos și pentru unii și pentru alții.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică