Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, marti, ca sustine propunerea zilelor compensatorii pentru conditiile grele din penitenciare si ca nu este de acord cu o gratiere colectiva, care ar reumple inchisorile in mai putin de un an, avand in vedere rata mare a recidivei, potrivit News.ro.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Am avut doua proiecte mari de gratiere in 1997 si 2002. Daca Romania s-ar decide sa faca maine o noua gratiere, printr-o lege adoptata de Parlament, nu ar rezolva decat efectul. Gratierea nu va rezolva situatia foarte grea din penitenciare si conditiile pe care eu le-am vazut. Daca este sa ne luam dupa recidiva care exista in Romania, ea nu e mica deloc si, din calculele noastre, ar duce la reumplerea acestor penitenciare intr-un termen mai mic de un an", a declarat Raluca Pruna, dupa semnarea acordul de colaborare dintre Ministerul Justitiei si Ministerul Dezvoltarii cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA) 2016-2020.

Intrebata daca se mai construieste penitenciarul de la Caracal, Raluca Pruna a aratat ca acesta nu se va realiza deoarece nu este de acord Ministerul Apararii, avand in vedere ca este prea aproape de baza militara de la Deveselu.

In schimb, Raluca Pruna a spus ca se construieste un penitenciar in comuna Berceni de langa Ploiesti.

Cu referire la proiectul de lege privind reducerea cu 10 la suta a pedepselor detinutilor care sunt inchisi in conditii improprii, pus in dezbatere, ministrul Justitiei a aratat ca zilele deduse din pedeapsa nu sunt un drept exceptional in cadrul sistemului penitenciar.

"Am facut acest lucru pentru ca trebuie sa aratam mai multa toleranta fata de un sistem penitenciar care nu este in cele mai bune dintre starile posibile si pentru ca avem decizia cvasipilot privind conditiile din penitenciare. Va fi foarte greu de explicat de ce am decide sa dam o compensatie de unul, doi sau trei euro pe zi. Cum ar putea un Guvern sa explice unei societati ca, in loc sa dam bani, de pilda, pentru educatie, alegem sa dam o compensatie baneasca celor aflati in detentie? Am gasit aceasta modalitate de recompensare care inseamna multa munca pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor", a precizat Raluca Pruna.

Ministerul Justitiei a publicat pe 3 noiembrie un proiect de modificare si completare a legii privind executarea pedepselor privative de libertate prin care se incearca stabilirea unor masuri reparatorii pentru detinutii cazati in conditii improprii, acestia urmand sa beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate.

"Avand in vedere situatia de supraaglomerare cu care se confrunta sistemul penitenciar din Romania, Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa", arata Ministerul Justitiei.

Potrivit proiectului de lege, acordarea compensarii urmeaza sa fie operata din oficiu si sa nu mai fie conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta.

Aceasta compensare se realizeaza in procedura liberarii conditionate, toate conditiile pentru acordarea acesteia urmand a fi examinate de comisia de liberare conditionata din cadrul penitenciarului si de catre instanta, se mai arata in proiect.

In 2012, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat o hotarare semi-pilot impotriva Romaniei din cauza supraaglomerarii si a conditiilor necorespunzatoare de detentie. CEDO a stabilit ca acestea reprezinta probleme structurale ale sistemului penitenciar din Romania.