Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat marti, in Poligonul Cincu din judetul Brasov, unde a participat la exercitiul multinational "SCORPIONS FURY-16", ca acesta fost un exercitiu cu adevarat special, la care in premiera au participat avioanele F-16 achizitionate recent, relateaza Agerpres.

Avioane F-16 ale Fortelor Aeriene RomaneFoto: Lockheed Martin

"Am vazut un exercitiu cu adevarat special si sunt multumit cu ceea ce am vazut ca manevre la Ziua Distinsilor Vizitatori in cadrul exercitiului 'SCORPIONS FURY-16'. Din informatiile si din discutiile pe care le-am avut, exercitiul propriu-zis s-a desfasurat la aceiasi parametri de performanta. Sunt patru-cinci lucruri remarcabile care pot fi spuse despre acest exercitiu. Este prima data cand Brigada 2 Infanterie Rovine participa in faza de constructie, de tranzitie spre Brigada Multinationala propusa aliatilor nostri si care a fost validata la Summit-ul de la Varsovia. In al doilea rand, aceasta brigada este una dintre cele mai bine pregatite, bine incadrata si cu tehnica de lupta de calitate din cadrul Fortelor Terestre. In al treilea rand, in premiera, remarcam participarea la acest exercitiu a avioanelor recent achizitionate de Armata romana, F-16 si care, dupa cum s-a vazut, s-au incadrat extraordinar de bine in acest exercitiu si pot spune ca a fost o participare de exceptie alaturi de MIG-uri, de elicopterele PUMA Socat si de avionul Spartan", a spus ministrul Motoc.

El a tinut sa adauge ca alocatia bugetara pentru cheltuielile operationale, menita sa mentina acest ritm ridicat de exercitii in format aliat multinational, este bine utilizata, iar militarii sunt la parametrii de pregatire si de interoperabilitate vizati pentru acest an.

Ministrul Apararii a remarcat si ca Poligonul de la Cincu este un poligon de exceptie in Europa, care permite desfasurarea unor asemenea forte, dar si a unor exercitii multiple.

"Este partea a ceea ce as numi un triunghi de excelenta in pregatire si instruire alaturi de facilitatile de la Smardan si Babadag. Suntem din ce in ce mai increzatori de a oferi cadrul care sa ne dea posibilitatea sa implementam conceptul care face parte din prezenta noastra in cadrul intensificat de instruire intrunita", a mai spus ministrul Apararii.

Exercitiul multinational Scorpions Fury-16

Exercitiul multinational Scorpions Fury-16

Foto: mapn.ro

La exercitiul multinational "SCORPIONS FURY-16" care se desfasoara in perioada 26 octombrie - 2 noiembrie, la Centrul de Instruire pentru Lupta al Fortelor Terestre "Getica" din Cincu, participa aproximativ 1.300 de militari din Canada, Germania, Republica Moldova si Romania, cu 200 de mijloace tehnice si 13 aeronave apartinand Fortelor Aeriene Romane. Planificatorul exercitiului este Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est, tara noastra fiind reprezentata la acest exercitiu de aproximativ 1.000 de militari, majoritatea din Brigada 2 de Infanterie "Rovine".

"SCORPIONS FURY-16" cuprinde exercitii de comandament, de simulare reala in teren si cu trageri de lupta cu toate categoriile de armament.

La exercitiul de la Cincu au participat marti, alaturi de ministrul Apararii Nationale, si seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, si seful Statului Major al Fortelor Terestre, Dumitru Scarlat.