SC Salubritate Craiova SRL, societate care apartine CL si care colecteaza gunoiul din Craiova, a anuntat, vineri, ca SC Eco Sud SA, operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni unde se colecteaza toate deseurile din Dolj, a restrictionat din nou accesul autogunoierelor, programul de colectare a gunoiului urmand a fi astfel decalat, informeaza Agerpres.

"Ca urmare a restrictionarii accesului autogunoierelor apartinand SC Salubritate Craiova SRL in Depozitul Ecologic Mofleni, in data de 21.10.2016, incepand cu ora 07.00, SC Salubritate Craiova SRL, in calitate de operator care are delegata activitatea de colectare si transport a deseurilor in municipiul Craiova si celelalte unitati administrativ-teritoriale membre ale Asociatiei Salubris Dolj, anunta abonatii persoane fizice si juridice ca graficul de ridicare a gunoiului va fi decalat, desfasurarea activitatii urmand sa fie asigurata in functie de programul de acces in rampa stabilit de SC Eco Sud SA, operatorul Depozitului Ecologic Mofleni", a anuntat SC Salubritate Craiova SRL intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, SC Salubritate Craiova SRL a fost notificata de SC Eco Sud SA in data de 20.10.2016 cu privire la faptul ca, in data de 21.10.2016, "receptia deseurilor va fi temporizata incepand cu ora 7", in notificare mentionandu-se faptul ca, in cursul zilei de 21.10.2016 "vor fi finalizate lucrarile de acces la noua rampa de transfer, menite sa asigure optimizarea spatiului de depozitare din celula 5".

Reprezentantii SC Eco Sud SA, societatea care administreaza Depozitul Ecologic Mofleni care deserveste judetul Dolj, au acuzat, in urma cu zece zile, autoritatile locale din Craiova de lipsa de dialog si implicare in solutionarea problemei deseurilor dupa ce societatea a cerut, in mai multe randuri, un punct de vedere pe tema majorarii tarifului de depozitare a deseurilor despre care afirma ca se afla in continuare la nivelul anului 2008.

Conducerea Eco Sud a mai afirmat ca celula de depozitare a deseurilor se va umple in cateva luni, motiv pentru care a decis, pentru o perioada, temporizarea activitatii in vederea prelungirii duratei de functionare, avand in vederea ca pentru construirea unei noi celule are nevoie de cel putin sase luni, iar costurile se ridica la circa 500.000 euro. "Este o situatie care trebuie rezolvata cu autoritatile locale si cu putina implicare din partea lor am putea-o depasi cu foarte mare usurinta. In 2013 am inceput sa facem sesizari catre autoritatile locale vizavi de situatia in care se afla Eco Sud, intrucat costurile nu sunt acoperite de contractul in vigoare. Nu am reusit sa gasim intelegere. Am convocat la dialog atat Primaria, cat si Consiliul Local fara insa a avea mari sanse de reusita ca urmare a pasivitatii de care au dat intotdeauna dovada in relatia cu noi", a declarat directorul comercial al SC Eco Sud, Dan Stanoaia.

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat insa ca tariful pentru colectarea gunoiului nu se va majora la Craiova, iar din punctul de vedere al administratiei craiovene, firma Eco Sud, care in ultima perioada restrictionase accesul masinilor societatii de salubritate din Craiova in depozit pe motiv ca activitatea de operare a depozitului este subfinantata, nu respecta contractul.

"Din punctul nostru de vedere, Eco Sud este partea care nu respecta contractul semnat cu primaria in urma cu mai multi ani, prin care noi ne obligam sa transportam pana la groapa de gunoi toate deseurile din Craiova, iar ei s-au obligat sa le depoziteze. Deocamdata, noi transportam acest gunoi, iar ei (Eco Sud n.r.), de cateva zile, nu il mai preiau decat in cantitati foarte mici, ceea ce ne-a facut pe noi sa stam cu masinile de gunoi si sa nu putem sa-l ridicam din toate zonele. Practic, este o incalcare clara a obligatiilor contractuale'', a declarat presei primarul Craiovei.

In legatura cu eventuala majorare a tarifului la gunoi, Olguta Vasilescu a precizat ca municipalitatea craioveana a avut castig de cauza in instanta, cand Eco Sud i-a intentat proces pentru a obtine cresterea pretului.

"In ceea ce priveste tariful pe care ei l-ar dori crescut, le-am spus clar ca acolo nu poate sa fie decat decizia instantei, iar, deocamdata, noi am castigat. Tariful la gunoi nu se mareste in Craiova", a subliniat Olguta Vasilescu.

Primarul municipiului sustine ca o solutie pentru rezolvarea problemei depozitarii gunoiului din Craiova este "sarcina altor institutii"