CFR Infrastructura va reabilita linia ferata existenta intre Gara de Nord si statia Odaile si va construi alti 2,3 kilometri de cale ferata noua spre aeroportul Otopeni, astfel incat pasagerii vor putea ajunge la aeroport in 18 minute din 2018, a declarat marti Sorin Buse, ministrul Transporturilor, citat deAgerpres.

Legatura feroviara cu Aeroportul OtopeniFoto: Ministerul Transporturilor

"Proiectul presupune reabilitarea si electrificarea liniei existente si alti 2,3 km noi de cale ferata, o statie provizorie si un trotuar rulant pana la terminalele aeroportului", a spus ministrul.

Potrivit unui comunicat al ministerului, constructia liniei ferate va asigura legatura Aeroportului Otopeni cu: Gara de Nord Bucuresti, cartierele si localitatile limitrofe Bucurestiului, inclusiv Polul de Cercetare "Laser Valley" si cu reteaua feroviara nationala (16 perechi de trenuri/zi vor lega aeroportul de Brasov, Galati, Constanta, Craiova, Ruse).

Proiectul feroviar ce va lega Aeroportul International "Henri Coanda"de capitala Romaniei, precum si de celelalte linii ferate interne are doua etape:

etapa I: legatura feroviara la aeroport si constructia unui terminal temporar in apropiere de terminalul sosiri al aeroportului, cu o durata de implementare de 18 luni: octombrie 2016 - aprilie 2018. Costul de realizare al acestei etape este de 88,8 mil. euro (cu TVA) si va fi asigurat din Fonduri Europene si cofinantare de la bugetul de stat.

etapa a II-a: constructia terminalului subteran multimodal metrou - tren, cu termen de finalizare 2020.

" Proiectul feroviar care leaga Aeroportul International Henri Coanda de Bucuresti a inceput deja - au fost studiate si analizate toate detaliile tehnice, astfel incat in primavara anului 2018 sa fie finalizat. Ne dorim sa asiguram conexiunea cu aeroportul nu doar din Bucuresti, ci si din alte orase ca: Ploiesti, Brasov si poate chiar din Bulgaria, pentru atragerea catre Otopeni a pasagerilor din tara vecina, printr-o varianta relativ rapida: Ruse - Bucuresti", a declarat ministrul Sorin Buse.