Politia romana se loveste in continuare de numeroase probleme de personal si cu o lipsa acuta de fonduri in eforturile sale de a combate criminalitatea pe Internet, in pofida sprijinului oferit de autoritatile federale americane si chiar de companii afectate de asemenea fraude, scrie Los Angeles Times in editia sa din 26 decembrie. Ziarul publica un amplu reportaj potrivit caruia retelele criminale din Romania devin din ce in ce mai ingenioase, in timp ce autoritatile se confrunta cu piedici structurale in lupta contra fraudelor online.

Potrivit LA Times, "nimeni nu se pricepe la fraudarea licitatiilor pe Internet ca romanii. Bulgarii se specializeaza in furt de proprietate intelectuala, Ucraina este lider in furtul de pe carti de credit, rusii au o nisa profitabila in fraudarea sistemelor de dating pe Internet. Dar cand vine vorba despre licitatii online, romanii sunt maestri absoluti", scrie ziarul.

Potrivit unui centru specializat din SUA, Romania se situeaza pe locul cinci intr-un clasament al natiunilor cu nivel ridicat al criminalitatii pe Internet. Dar, cand vine vorba despre fraudarea unor site-uri de licitatii precum eBay, romanii sunt numarul unu, scrie ziarul citat.

Ramnicu Valcea, capitala fraudei pe net

Acesta spune povestea Albenei Spasova, un agent al companiei eBay, care, sprijinita de agenti ai serviciilor secrete americane, "vaneaza" din 2005 romani care comit fraude pe cunoscutul site de licitatii. De origine bulgara si cu studii facute la o facultate din Bucuresti, aceasta a constatat, la prima ei misiune la Ramnicu Valcea, "capitala" a fraudei pe Internet, ca doar doi ofiteri aveau de rezolvat peste 200 de cazuri de faradelegi pe eBay comise de romani, cei doi avand la dispozitie doar un calculator vechi, neconectat la Internet.

De atunci incoace, eBay a donat politiei romane calculatoare, camere digitale si abonamente la Internet, iar Spasova a stabilit legaturi cu ofiteri de politie si cu provideri de internet in mare parte din judetele Romaniei.

In ultimul an au aparut rezultate palpabile, cu peste 100 de persoane arestate, sute de fraude si 65 de retele criminale identificate de politie. Departe de a fi suficient, insa, dupa cum scrie LA Times. Aceasta o citeaza pe Spasova, potrivit careia "in Ramnicu Valcea, politistii au efectuat un raid la un internet cafe si au arestat niste pusti care comiteau fraude. Dar dupa numai doua ore, s-au intors si i-au descoperit pe altii, care le luasera locul".

Fraudarea licitatiilor online, o afacere in toata regula

Ziarul scrie ca autoritatile romane se confrunta si cu probleme culturale si structurale in tentativele lor de a stavili valul infractional, inclusiv faptul ca victimele unei fraude pe Internet trebuie sa trimita politiei o plangere scrisa si sa se prezinte la audieri, lucru aproape imposibil pentru un client eBay din SUA.

In tot acest timp, grupurile criminale din Romania devin din ce in ce mai "destepte", dupa cum este citat agentul FBI Gary Dickson. Potrivit acestuia, majoritatea celor arestati pana acum sunt membri marunti ai unor "bande" profesioniste, care depun toate eforturile sa nu fie detectate, se organizeaza foarte bine si folosesc foarte multi intermediari, operand ca o veritabila afacere.

In aceste conditii, Spasova are, in prezent, o noua misiune: sa convinga Interpol, Europol si agentiile de profil din Europa sa comunice direct intre ele si cu eBay in probleme legate de criminalitatea cibernetica. Potrivit LA Times, ea isi va continua si incursiunile la Ramnicu Valcea "pentru a transmite mesajul ca cineva se ocupa totusi de aceasta problema".