Zeci de mii de membri ai Federatiei Sanitas sunt miercuri in greva japoneza, ei urmand ca, peste o saptamana, sa intre in greva de avertisment cu intreruperea activitatii timp de doua ore, iar in 31 octombrie sa declanseze o greva generala pe perioada nedeterminata.

Marius Sepi, prim-vicepresedintele Sanitas, a declarat, pentru News.ro, ca la protestul cu banderole de miercuri participa si angajati din sistemul sanitar care nu sunt membri ai Federatiei, adaugand ca unii medici si-au exprimat dorinta de a purta banderolele si dupa ziua protestului.

"In toate spitalele din Romania, din 100.000 de membri ai Federatiei cati avem, toti cei care vor fi la serviciu vor purta banderole. Plus ca probabil vor purta inclusiv cei care nu sunt membri; doar cei care sunt in concedii sau nu sunt la serviciu nu vor purta, dar in rest, toata lumea va purta banderole, iar unii spun ca vor pastra banderolele si dupa ziua de azi", a spus Marius Sepi, pentru News.ro.

El a adaugat ca, pentru greva din 31 octombrie, s-au strans aproximativ 52.000 de semnaturi, dar ca spera ca, pana la sfarsitul lunii, sa aiba rezultate in legatura cu nemultumirile categoriilor de personal medical care nu au fost incluse in OUG 20/2016 si OUG 43/2016 privind salarizarea.

Sindicalistii cer introducerea personalului tehnic si administrativ in OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de functionari publici din Directiile de Sanatate Publica, angajatii din asistenta sociala si din gradinite, rezolvarea de urgenta a deficitelor majore dintre spitalele clinice si cele neclinice si a problemelor din randul asistentilor medicali, intre cei cu studii superioare si absolventii de scoala postliceala, precum si cresterea veniturilor pentru angajatii din asistenta sociala.