Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a declarat joi ca, in situatia in care exista suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA, pot fi depuse sesizari la CNATDCU de catre orice persoana fizica sau juridica, asa cum prevede regulamentul de organizare si functionare al consiliului.

"Aceasta va intra in acelasi regim de analiza ca toate celelalte sesizari primite pana acum. Au existat decizii ale expertilor CNATDCU care au contrazis deciziile CNE ori ale consiliilor de etica de la nivelul universitatilor. Cand vorbesc de CNE, ma refer la Consiliul National de Etica din 2012 si fac aici referire la cazul Ponta. Se discuta in spatiul public acum despre suspiciuni, asteptam si sesizari conforme", a explicat Amarandei pentru Agerpres.

Ea a precizat ca orice sesizare trebuie insotita de argumente si dovezi bibliografice.

"Asta inseamna ca sesizarea trebuie insotita de argumente, respectiv de dovezi bibliografice. Pana atunci, sunt discutii si suspiciuni care planeaza in spatiul public, dar care nu sunt transate de catre cei care aduc in discutii aceste suspiciuni", a spus purtatorul de cuvant.

Mirabela Amarandei a mai precizat ca in regulamentul CNATDCU nu exista posibilitatea autosesizarii consiliului.

"In ceea ce priveste autosesizarea, aici putem discuta despre impartialitatea si obiectivitatea cu care un CNATDCU petent poate sa analizeze si sa decida cu privire la propria sesizare. Cu alte cuvinte, pe de o parte, in regulamentul CNATDCU nu exista posibilitatea autosesizarii, tocmai din aceasta perspectiva, cea a conflictului de interese intre cele doua roluri", a aratat ea.