Romania preia primele sase avioane F-16. Ministrul Motoc: "Va fi o zi istorica"
"Primele sase aeronave F-16 Fighting Falcon care poarta pe fuselaj insemnul tricolor al Fortelor Aeriene Romane vor fi preluate oficial din Portugalia. Desi ezit sa folosesc cuvinte mari, atunci cand vorbesc despre achizitii, fie ele si majore, trebuie sa spun ca maine va fi o zi cu adevarat istorica pentru Romania si Armata sa", a declarat, marti, ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc.
Urmatoarele sase avioane vor ajunge in tara in primavara anului 2017.
In 2013, Romania a decis sa cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Initial, s-a intentionat achizitionarea a 24 de avioane, dar decizia finala a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producatoare ale avioanelor JAS-39 Gripen si Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi.
A fost, de asemenea, analizata oferta pentru aeronava Rafale, produsa de grupul francez Dassault.
Pretul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmand sa stationeze la bazele aeriene de la Fetesti si Campia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. Potrivit specialistilor, Romania are nevoie de 48 de aeronave multirol, adica patru escadrile.
In 2015, autoritatile romane au anuntat intentia de a mai achizitiona si alte aparate de tip F-16.
Ministrul Motoc declara, in luna februarie, ca Romania intentioneaza sa cumpere inca 12 avioane F-16, anul acesta urmand sa fie pregatite procedurile de atribuire a contractului pentru aceasta a doua escadrila. In prezent, spatiul aerian al Romaniei este aparat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricatie sovietica, modernizate in colaborare cu o firma israeliana incepand cu 1995.
De asemenea, Fortele Aeriene Romane mai detin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Soim si Iak-52 - ambele de fabricatie romaneasca, avioane de transport C-27J Spartan - de fabricatie italieneasca, C-130 Hercules - de fabricatie americana. Armata Romana mai are elicoptere IAR-330 Puma si varianta modernizata IAR-330 Puma SOCAT, precum si IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricatie romaneasca, produse sub licenta franceza.
Totodata, in dotarea Fortelor Aeriene se afla si aparate de tip AN-30, produse in fosta Uniune Sovietica, folosite pentru fotografie aeriana si cartografiere.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
F16 este cel mai testat in lupte reale avion din lume...
se fabrica si azi la comanda dupa 38 ani in variante imbunatatite.
Este interoperabil cu orice portavion NATO pe orice zona.
Gugustiucime ce vorbeste despre aviatie fara 1% habar.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21007958-video-16-romania-cat-actuale-sunt-avioanele-vor-ajunge-dotarea-fortelor-aeriene-romane-perspective-sunt-pentru-achizitia-noi-modele-16.htm
Astea sunt TH, adica Third hand! :))
Veti vedea prin lista de aeronave expuse: F16 si Mig21.
Merge bine targul de arta.