Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni ca Uniunea Europeana isi poate intari mijloacele de aparare fara sa aduca prejudicii Aliantei atlantice, in conditiile in guvernul britanic a afisat reticente puternice fata de acest subiect, scrie AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"Nu exista nicio contradictie intre o aparare europeana puternica si un NATO puternic. In realitate, cele doua se intaresc una pe alta", a declarat seful Aliantei, alaturi de sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, in marja unei reuniuni a ministrilor Apararii din UE, la Bratislava.

Cei 28 de ministri ai Apararii din UE examineaza marti in capitala slovena diferitele piste pentru o mai buna cooperare europeana in materie de securitate si aparare, una dintre prioritatile fixate in cadrul summitului celor 27 (fara Marea Britanie) din 16 septembrie, la Bratislava.

Chiar daca un astfel de subiect nu este pe masa negocierilor, cum spune Mogherini, britanicii si-au reiterat opozitia fata de "orice idee a unei armate europene", prin vocea ministrului Apararii, Michael Fallon.

"NATO trebuie sa ramana piatra unghiulara a apararii noastre si a apararii Europei", iar o astfel de idee "submineaza" autoritatea Aliantei, a argumentat Fallon, cand a sosit la reuniunea de marti.

Jens Stoltenberg a salutat insa dezbaterea care se deschide asupra "cum se poate intari apararea" UE.

Dialogul dintre NATO si UE trebuie sa fie "transparent si deschis pentru a ne asigura ca intarim cu adevarat Europa, apararea europeana, dar si cooperarea transatlantica, a mai spus seful Aliantei.