Florin Cosmoiu, SRI: Romania este o tinta a atacurilor cibernetice sponsorizate statal. Vor sa fure informatii strategice
"In acest domeniu pericolele cu care ne confruntam in fiecare zi sunt din multe parti. Sunt atacuri sponsorizate de state care tintesc, sa zicem, institutii strategice ale unei tari, infrastructuri critice. Aceste atacuri au loc in fiecare tara, si in Romania. Suntem o tinta a atacurilor sponsorizate statal pentru ca noi suntem membri NATO, UE si unele state care sunt angajate in astfel de atacuri ne tintesc si pe noi. Ei vor sa fure informatii strategice din Romania si, de asemenea, tintesc infrastructurile noastre critice", a spus Cosmoiu la o conferinta pe tema evaluarii constante a amenintarilor, organizata de NATO si Institutul Aspen.
El a dat exemplul Ucrainei, unde alimentarea cu energie a fost taiata pentru o mare regiune, spunand ca astfel de lucruri s-ar putea intampla oriunde in lume si ca din acest motiv Romania a incercat sa-si sporeasca capacitatile de protectie a infrastructurii critice.
Cosmoiu a afirmat ca recent grupuri criminale au tintit sistemele financiar-bancare din Romania si ca o alta amenintare e reprezentata de atacurile cibernetice din partea extremistilor.
"Atacurile criminale au loc in fiecare zi in Romania. Recent, anul acesta si anul trecut grupuri criminale au tintit si sisteme financiar-bancare din Romania. De asemenea, ne confruntam in fiecare zi atacurilor cibernetice din partea extremistilor. Aceste atacuri nu sunt foarte sofisticate, capacitatile lor sunt destul de reduse, dar trebuie sa mentionam acest fenomen pentru ca ei incearca sa-si creasca aceste capacitati. Romania are mai multe programe pentru a-si creste capacitatea tehnica", a aratat seful Centrului Cyberint din cadrul SRI.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
doar datul din gura nu rezolva problema...
Nu doar IT-istii statului sint incompetenti. Toti angajatii permanenti (functionarii) sint la fel. Si "lucreaza" exact asa cum se lucra in oficiile de calcul din vremea comunistilor: 95% din timp nu fac nimic. Vazindu-i, mi-am dat seama ca comunismul e totusi viabil. Insa numai in capitalism, fiindca cineva trebuie sa ii furnizeze tot timpul banii de care are nevoie, iar altcineva sa faca munca, sa produca piinea, brinza, aplicatiile IT etc.
Cind e vorba de IT, se descurca cu consultantii angajati pe proiecte, care apar prin vastele birouri pline de mint rubbers de cite ori e nevoie sa se copieze un fisier dintr-un loc in altul. Cind aplicatia e gata, un grup masiv de functionari invata unde sa dea click pe noua interfata ca sa poata muta fisierul respectiv de ici colo, spre deplina satisfactie a directorului de departament, care va raporta superiorilor, pina la ministru, ca proiectul a fost implementat cu succes. Desigur, munti de documentatie imprimata vor acompania livrarea, fiindca functionarul stie cum sa-si acopere fundul cu hirtii care sa-i justifice existenta si salariul nesimtit.
Viata functionarilor statului e la fel de fericita peste tot: munca foarte putina, orar flexibil, vacante multe si incredibil de lungi, salarii mari, nici un risc de faliment, siguranta job-ului pina la pensie daca nu iti deranjezi sefii cu nimic etc.
Pentru niste profesionisti, securizarea datelor e o chestiune fezabila si nu au nevoie, pentru a-si face treaba, de conferinte, simpozioane, piscoturi, somon fume si pirtii de schi. Problema e ca statul lucreaza cu (prea multi) politruci si cu foarte putini specialisti adevarati. Nepotismul, pilele etc. - un alt factor de risc.
Cind am aflat cit de incompetenti in materie de securitate a datelor sint politrucii Americii (Clintonii, GWBush, generalul Powell etc.) mi-am dat seama ce brambureala trebuie sa fie prin serviciile bucurestiote.
Am fost curios sa vad cum arata Florin Cosmoiu, fiindca eu recunosc IT-istul genial dupa cum arata. Asta e omul:
http://www.adsi.ro/florin-cosmoiu/
Poate ca e un bun ofiter, o fi disciplinat, trage bine cu pistolul la tinta bust #4 etc., dar SIGUR nu are nici o treaba cu informatica si cu calculatoarele. Pariez ca e complet pe dinafara.
Asa ca... va executa ordinele intocmai si la timp. Depinde totul de ce ordine va primi.