O pensionara din Iasi, nevoita sa returneze aproape 2.000 de lei incasati ca ajutor social, dupa ce i s-a descoperit un cont de 45.000 de euro
Femeia in varsta de 72 de ani din municipiul Pascani a beneficiat, timp de peste un an, de ajutor social in valoare totala de 1.876 de lei.
In urma cu un an, cand femeia si-a depus dosarul la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Iasi, pentru a obtine ajutorul social, a dat si o declaratie pe proprie raspundere in care a precizat ca nu detine sume importante in depozite bancare.
Dupa 13 luni in care a incasat 1.876 de lei de la stat, inspectorii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Iasi au gasit in contul curent al Floricai F. peste 45.000 de euro. Anul trecut, pensionara a obtinut 3.827 lei numai din dobanzile aferente depozitului bancar pe care il avea deschis pe numele sau.
"Femeia de 72 de ani avea deschis un cont in care copiii plecati la munca in strainatate au depus bani pentru a-si construi o casa. Cand au venit cei de la control, pe 9 septembrie, au depistat cei 45.000 de euro depusi in contul sau. Oamenii au spus ca nu au stiut ca nu ar fi trebuit sa aiba bani in cont. Batrana stia de banii de la banca, dar nu a crezut ca e vreo problema. A fost sistat ajutorul, iar femeia a returnat suma de 1.846 de lei, pentru cele 13 luni", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Pascani, Cristian Menegon.
La nivelul judetului Iasi au fost descoperite, in total, trei persoane care au beneficiat de ajutorul social si patru care au primit alocatia pentru sustinerea familiei, desi aveau depozite bancare de zeci de mii de lei. Controalele au fost efectuate dupa ce Camera de Conturi a constat ca exista suspiciuni de plati ilegale.
"In urma incrucisarii bazei noastre de date cu beneficiarii venitului minim garantat si ai alocatiei pentru sustinerea familiei cu cea a Administratiei Judetene a Finantelor Publice, privind venituri din dobanzi, am identificat mai multe persoane ca fiind cu suspiciunea de a avea bani in conturi, nedeclarati. Conform legii, acestea avea obligatia sa declare orice venit in termen de 10 zile de la realizarea venitului. Momentan, controlul nu l-am terminat. Am verificat un anumit numar, urmeaza sa luam toata baza de date, cu toti beneficiarii si o sa vedem rezultatul final. Se va emite de catre primar dispozitia de debit, de recuperare pentru perioada in care s-au incasat sume necuvenite si vor fi recuperate acele sume. Conform unui calcul matematic, la un venit de 3.800 de lei din dobanzi, intr-un an de zile, cu o dobanda de 3%, rezulta o suma destul de frumusica in depozite. Noi am trimis suspiciunile la primarie, primariile analizeaza situatia in baza unor anchete sociale. Conform legii, nu au voie sa depaseasca 3.000 de lei in depozite bancare", a declarat directorul AJPIS Iasi, Costel Grojdea.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Altfel nu mi imaginez ce munca presta babuta pensionara de a strans ea singura suma asta.