Cum se pregateste Guvernul pentru vizita in Romania a presedintelui francez François Hollande

de CP     HotNews.ro
Joi, 8 septembrie 2016, 16:49 Actualitate | Esenţial

Guvernul a adoptat joi trei documente care stabilesc masuri pentru organizarea Sezonului Cultural Romania-Franta 2018, Program cultural bilateral dedicat celebrarii Centenarului Romaniei Moderne (1918-2018), precum si pentru dezvoltarea colaborarii in domeniile educatiei si mediului. Documentele au fost adoptate in perspectiva vizitei in Romania a presedintelui Republicii Franceze, Francois Hollande, in perioada 12-13 septembrie 2016, informeaza Guvernul.

Potrivit acestuia, sezonul cultural Romania-Franta, desfasurat in perioada 1 decembrie 2018- 30 iunie 2019, va marca Centenarul crearii Romaniei moderne si va oferi ocazia de a fi puse in valoare relatiile bilaterale in domeniul cultural, prin intermediul unor evenimente care sa puna accentul asupra creatiei contemporane, cercetarii si inovarii, tineretului.

Acest program bilateral va include activitati artistice, culturale, stiintifice si educationale, organizate in colaborare cu autoritati si institutii din Franta si desfasurate in perioada mentionata, in cele doua tari.

Pentru pregatirea participarii Romaniei la acest Program cultural comun, printr-o Hotarare adoptata joi de Guvern, se aproba infiintarea Comitetului de organizare format la nivel de secretar de stat si experti desemnati de catre: Administratia Prezidentiala, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, Ministerul Apararii Nationale, Cancelaria Prim-ministrului. Acest comitet de organizare va fi condus de comisarul Sezonului Cultural, numit prin ordin comun in urma consultarii intre MAE, Ministerul Culturii si ICR. Comisarul Sezonului va fi sprijinit in activitatea sa de un Consiliu Consultativ format din trei membri, personalitati ale lumii culturale si societatii civile, numiti prin Ordin al ministrului Culturii.

Cheltuielile necesare pregatirii si participarii Romaniei la Sezonul Cultural Romania-Franta vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetele MAE, MApN, Ministerul Culturii, ICR.

Printr-un Memorandum, Guvernul a adoptat negocierea si semnarea Protocolului de cooperare in domeniul educatiei intre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice din Romania si Ministerul Educatiei Nationale, Invatamantului Superior si Cercetarii din Republica Franceza. Cele doua ministere vor colabora pentru stabilirea programelor scolare cu respectarea legislatiei din Romania si a autonomiei institutiilor scolare si vor continua si incuraja cooperarea la nivel scolar intre cele doua tari la toate nivelurile si, cu precadere, la nivel liceal, filiera teoretica si tehnologica, precum si la nivelul invatamantului profesional. Incepand cu 2008, ministerul roman al educatiei, in colaborare cu ministerul omolog din Franta, organizeaza bacalaureatul bilingv francofon, proiectul fiind extins progresiv. In prezent, exista 26 de licee bilingve (din 30 prevazute in Acord), in 17 judete. Dintre acestea, 7 licee au obtinut, in 2015, premiul pentru excelenta LabelFrancEducation.

De asemenea, protocolul are in vedere sprijinirea studiului limbii, literaturii, culturii si civilizatiei romanesti in cadrul universitatilor din Republica Franceza, prin continuarea functionarii lectoratelor de limba romana de la Universitatea din Strasbourg, Universitatea Sorbonne Nouvelle- Paris III, Universitatea Aix-Marseille si prin infiintarea unor noi lectorate de limba romana.

In domeniul mediului, Administratiile a doua importante Rezervatii ale Biosferei din Europa0 Delta Dunarii si Parcul Natural Regional Camargue (care include Delta Ronului)- vor coopera pe termen lung in domeniul ariilor protejate, pe baza principiilor de egalitate, reciprocitate si beneficiu reciproc, stabileste un memorandum a carui semnare a fost aprobata astazi de guvern.

Este vorba despre "Memorandumul de intelegere intre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii- Romania (ARBDD) si Sindicatul Mixt de Administrare a Parcului Natural Regional Camargue (PNRC)- Republica Franceza privind cooperarea in domeniul ariilor protejate", prin care semnatarii se angajeaza sa conlucreze pe aspecte importante pentru mediu, dar pentru si comunitatile locale din cele doua delte.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1624 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri