Baroul Bucuresti a amanat, marti, pentru data de 13 septembrie, decizia pe cererea depusa de europarlamentarul Monica Macovei privind excluderea fostului premier Victor Ponta din avocatura, informeaza Agerpres.

Victor Ponta, avocatFoto: Agerpres

La sedinta Consiliului Baroului Bucuresti de marti a fost prezenta si Monica Macovei.

"Eu doresc aplicarea legii, nu am treaba cu personajul Ponta. Victor Ponta a intrat cu scutire de examen in Baroul Bucuresti pentru ca avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educatiei, ca atare nu mai poate sa ramana avocat. O solutie juridica, de exemplu, poate fi ca Baroul, in simetria actelor administrative, sa-i retraga scutirea de examen si atunci automat nu mai poate fi avocat decat daca da examen. Sa dea si el examen ca alti avocati", a declarat Monica Macovei la intrare in sediul Baroului.

Dupa ce Monica Macovei si-a expus punctul de vedere, membrii Consiliului au decis sa amane luarea unei decizii in acest caz, deoarece pe ordinea de zi existau foarte multe subiecte in dezbatere.

Decanul Baroului, Ion Dragne, a declarat ca nu exista in lege un text care sa precizeze ca, daca unei persoane i s-a retras titlul de doctor in Drept, i se retrage de drept si titlul de avocat.

In august, Macovei a cerut decanului Baroului Bucuresti, printr-o solicitare scrisa, excluderea lui Ponta din avocatura, invocand faptul ca acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de "doctor in drept", titlu care i-a fost retras.

"Va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de "doctor in drept". Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirma Monica Macovei in solicitarea adresata decanului Baroului Bucuresti.

Europarlamentarul a reamintit ca, in ianuarie 2015, a mai solicitat in scris Baroului Bucuresti excluderea lui Victor Ponta din profesie "dupa ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de "renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea din Bucuresti", insa Baroul Bucuresti nu a luat o decizie in acest sens, anuntand ca asteapta ca UB sa accepte sau nu "renuntarea" la titlul de doctor in drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor in drept, prin Ordin al ministrului Educatiei, si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti pentru a respecta legea", a transmis Macovei.