ActiveWatch, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media critica decizia autoritatilor romane de a incepe urmarirea penala impotriva jurnalistilor Sky News si a celor trei romani implicati.

'Dosarul penal al DIICOT impotriva Sky News este un abuz periculos', se arata intr-un comunicat remis, joi, Agerpres.

Cele patru ONG-uri protesteaza fata de decizia autoritatilor romane de a folosi 'in mod abuziv legea pentru a pedepsi disproportionat ceea ce trebuie sanctionat cu alte mijloace legale sau printr-un demers de comunicare publica'.

Organizatiile neguvernamentale sustin ca autoritatile romane pot cere drept la replica postului Sky News, solicitandu-i acestuia sa prezinte si punctul de vedere al statului.

ONG-urile avertizeaza ca, in acest context, DIICOT poate pune sub urmarire penala pe orice jurnalist, blogger sau cetatean care critica actiuni ale autoritatilor statului in domeniul securitatii nationale.

'Impotriva jurnalistilor britanici si a Sky News exista deja mai multe plangeri la OFCOM (autoritatea britanica in domeniul audiovizualului). Aceasta institutie este cea mai in masura sa judece si sa sanctioneze actiunile autorilor reportajului si ale reprezentantilor televiziunii Sky News. Breasla si superiorii acestor jurnalisti sunt, de asemenea, cei mai in masura sa ii judece si sanctioneze. Dosarele penale abuzive sau un proces de calomnie costisitor si fara un obiect clar impotriva Sky News, asa cum a sugerat ministrul Justitiei ca ar trebui sa actioneze statul roman, nu fac decat sa discrediteze Romania mai mult si mai grav decat reportajul Sky News', se arata in comunicat.

Organizatiile neguvernamentale subliniaza ca nu vad cum se va demonstra ca este vorba de un pericol real la adresa securitatii nationale, generat de reportajul difuzat de Sky News, punctand ca informatia transmisa de reportaj nu este noua.

'Ca si alte tari din Uniunea Europeana, Romania este cunoscuta atat ca o sursa de armament pentru diverse zone de conflict, iar acestea sunt informatii disponibile de ani de zile in spatiul public prin intermediul rapoartelor internationale sau investigatiilor de presa', se precizeaza in comunicat.

Cele patru ONG-uri cer autoritatilor romane sa gaseasca mijloace adecvate de a reactiona fata de derapaje ale presei sau fata de critici publice si sa retraga de urgenta acuzele penale de comunicare de informatii false de natura a afecta siguranta nationala.

Trei membri ai echipei de la postul de televiziune Sky News care au participat la realizarea reportajului despre un presupus trafic de arme din Romania au fost pusi sub urmarire penala de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunii de comunicare de informatii false, se arata in motivarea arestarii preventive a celor trei cetateni romani care au aparut in materialul jurnalistic.

Extinderea si inceperea urmaririi penale fata de cei trei a fost dispusa de procurorii DIICOT pe data de 11 august.