Exista suspiciuni de plagiat in doua articole si o carte publicate in 2012-2013 de lectorul universitar doctor Alin Petrache, ales, in 2014, presedinte al Comitetului Olimpic Sportiv Roman, se scrie intr-unarticol publicat pe site-ul Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Articolele, aparute in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", contin, aproape integral, fragmente preluate cuvant cu cuvant de la alti autori, fara ghilimele si note de subsol.

In carte, zeci de pagini sunt copiate dupa aceeasi metoda. Potrivit articolului scris de Sorin Semeniuc, Petrache da vina pe o "eroare", respectiv "neatentie" si promite retragerea articolelor, precum si revizuirea volumului.

Dupa retragerea din activitate, fostul rugbyst Alin Petrache (39 de ani) a avut o ascensiune fulgeratoare in spatiul public. Intre 2009 si 2014 a fost presedinte al Federatiei Romane de Rugby (cel mai tanar candidat din istorie pentru aceasta functie), deputat PSD (ales in 2012), iar, in 2014, a devenit presedinte al Comitetului Olimpic Roman.

Jurnalistul Catalin Tolontan a scris ca alegerea sa in ultima dintre functii a avut loc cu concursul presedintelui UNPR din acea vreme, Gabriel Oprea, care ar fi incercat sa o oblige pe una dintre contracandidate, Elisabeta Lipa, sa renunte la candidatura.

Intreaga investigatie CRJI poate fi cititaaici.