Peste 100 de copii institutionalizati din cei 20.291 aflati in centrele de plasament din Romania au fost victime ale abuzurilor, neglijarii sau exploatarii in anul 2015, potrivit datelor furnizate agentiei Mediafax de Ministerul Muncii.

"Potrivit informatiilor primite de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), in anul 2015 au fost confirmate 101 situatii de abuz, neglijare sau exploatare in serviciile de tip rezidential, pe baza datelor centralizate de la Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judete/sectoare ale municipiului Bucuresti", transmite Ministerul Muncii intr-un raspuns la o solicitare Mediafax.

La 31 martie 2016, in Romania existau 1.477 de servicii de tip rezidential destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie, unitati care in anul 2015 gazduiau 20.291 copii, precizeaza institutia. Dintre acestia. doar 32 au fost adopati.

Una dintre probeleme cu care se confrunta institutiile care au in grija minori este slaba pregatirea a angajatilor.

"In majoritatea cazurilor supuse controlului, care au vizat si acest aspect, reprezentantii ANPDCA au constatat ca prevederile in acest sens nu sunt respectate, motivatia principala fiind lipsa resurselor bugetare. Conform legislatiei din prezent, fiecare angajat al serviciilor rezidentiale trebuie sa beneficieze anual de cursuri de formare de specialitate,asigurate prin bugetul angajatorului. Practic, sub-ocuparea si slaba pregatire profesionala a unor categorii de personal sunt principalele probleme cu care se confrunta serviciile de tip rezidential", explica Ministerul Muncii.

Ministerul citeaza un studiu realizat de Banca Mondiala si UNICEF la solicitarea ANPDCA in care se arata ca "directorii generali sau adjuncti ai DGASPC mentioneaza multiple probleme legate de resursele umane din sistemul de protectie a copilului: un numar important de posturi vacante data fiind imposibilitatea de a face angajari dupa 2009, de unde personal insuficient - categoria de personal care lucreaza direct cu copiii (educatori, infirmiere, asistenti medicali) este cea mai afectata; practici nepotiste de angajare; lipsa indicatorilor de performanta care face imposibila evaluarea performantelor profesionale ale angajatilor; absenta unor parghii de motivare si de sanctionare a personalului; calitatea personalului care a scazut mult in ultimii ani si din cauza investitiilor reduse in formarea continua a personalului specializat, precum si faptul ca nu se masoara valoarea adaugata a acestui tip de formare".

De la inceputul acestui an, au fost efectuate controale la 60 de servicii de tip rezidential iar in prezent, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), institutie subordonata Ministerului Muncii cu atributii in acest sens, are in derulare trei misiuni de control. In ceea ce priveste o posibila incalcare a legii, au fost sesizate Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Inspectoratul General al Politiei Romane.

Dragos Pislaru, a declarat, duminica, 17 iunie, intr-o emisiune televizata, ca exista suspiciuni de trafic cu copii in orfelinatele din sudul tarii si ca, in acest moment exista "anchete in desfasurare" pentru elucidarea acestor suspiciuni. Ministrul a precizat ca anterior investigatilor a primit date in acest sens de la serviciile de informatii

"Din pacate, am inca niste cazuri in zona de sud-est a tarii unde exista suspiciuni de trafic de persoane si prostitutie legate de institutile care gazduiesc copiii in numele statului. E vorba de instutii ale statului in care este suspiciunea ca a fost trafic de copii, institutii de protectii. Sunt mai multe institutii, cel putin 4-5 institutii unde se fac anchete", a declarat ministrul Muncii la Digi 24.

Ptrecizarile au venit dupa ce la inceputul luni, sapte angajati ai Complexului de Servicii Sociale "Sfanta Maria", din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1, au fost arestati preventiv de Tribunalul Bucuresti, intr-un dosar ce vizeaza comiterea unor infractiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz in serviciu si delapidare.

Potrivit gandul.info, in tara noastra, doi copii sunt, in medie, victime ale unei forme de abuz in fiecare ora. Datele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adopti arata ca doar in primele sase luni ale anului trecut, au fost inregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au solutionat prin integrarea copiilor in sistemul de plasament de stat sau privat. Din total, 6.248 de copii au fost victimele abuzurilor in cadrul familiei. Restul au fost abuzati de asistentii maternali, in institutiile de plasament sau in institutiile de invatamant.

La finalul lui 2015, numarul total al copiilor aflati in sistemul de protectie speciala era de 57.279, dintre care 20.291 in servicii de tip rezidential iar ceilalti (36.988) in servicii de tip familial.