Ministerul roman al Afacerilor Externe "isi exprima profundul regret" si transmite condoleante familiei consulului onorific al Romaniei in Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, asasinat in propria locuinta. Potrivit MAE, detaliile referitoare la imprejurarile in care a survenit decesul consulului onorific urmeaza a fi clarificate in cadrul investigatiilor judiciare intreprinse de autoritatile locale, cu care autoritatile romane mentin legatura. Enmanuel Ricardo Salume Barake fusese numit in functia de consul onorific al Romaniei in El Salvador in 1994 si era cunoscut in cercurile economice si financiare din El Salvador ca o personalitate integra si onesta, mai precizeaza MAE.

"Domnul Salume Barake a fost numit consul onorific al Romaniei in El Salvador in anul 1994. Activitatea sa, in calitate de consul onorific al Romaniei, s-a concretizat mai ales prin acordarea de sprijin cetatenilor romani in raport cu autoritatile salvadoriene", arata MAE.

Consulii onorifici nu sunt angajati ai statului roman si nu sunt retribuiti pentru activitatea prestata, fiind alesi din randul cetatenilor romani sau straini cu domiciliul in statul acreditar. Domnul Salume Barake nu era cetatean roman, ci doar al statului El Salvador, informeaza MAE.

Detaliile referitoare la imprejurarile in care a survenit decesul consulului onorific urmeaza a fi clarificate in cadrul investigatiilor judiciare intreprinse de autoritatile locale, cu care se mentine legatura. MAE exprima speranta ca cei vinovati pentru comiterea acestui act vor fi identificati in cel mai scurt timp pentru a fi trasi la raspundere in fata justitiei. Ministerul Afacerilor Externe reitereaza condamnarea tuturor actelor de acest tip si respinge cu tarie violentele, indiferent de ratiune si forma de manifestare.

Enmanuel Ricardo Salume Barake a fost numit in functia de consul onorific al Romaniei in Republica El Salvador in anul 1994. Propunerea a fost formulata in anul 1992 de catre Ambasada Romaniei la San Jose (Costa Rica), care la data respectiva asigura reprezentarea diplomatica a Romaniei si in El Salvador. Domnul Salume Barake era cunoscut in cercurile economice si financiare din El Salvador ca o personalitate integra si onesta. Candidatura sa a fost promovata dupa consultari prealabile cu Ministerul Afacerilor Externe din El Salvador.

In conformitate cu normele de drept international si cu prevederile aplicabile din legislatia interna, portofoliul consulilor onorifici ai Romaniei vizeaza, cu precadere, promovarea intereselor si a imaginii tarii noastre in statul acreditar si dezvoltarea relatiilor bilaterale de cooperare in domeniul economic, politico-administrativ, social si cultural.

De asemenea, consulii onorifici isi aduc, dupa caz, contributii importante in cadrul actiunilor de protectie consulara in beneficiul cetatenilor romani aflati in situatii deosebite in statul de resedinta, insa nu indeplinesc atributii care implica exercitarea autoritatii de stat, precum prestarea de servicii consulare in materie de cetatenie, stare civila, documente de calatorie, acte notariale sau vize.

De altfel, consulii onorifici nu sunt angajati ai statului roman si nu sunt retribuiti pentru activitatea prestata, fiind alesi din randul cetatenilor romani sau straini cu domiciliul in statul acreditar. Domnul Salume Barake nu era cetatean roman, ci doar al statului El Salvador, informeaza MAE.

Romania a stabilit relatii diplomatice cu Republica El Salvador in anul 1979. In prezent, relatiile diplomatice ale Romaniei cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico.