Instanta suprema a respins marti contestatia lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor, privind sechestrul dispus de DIICOT in dosarul Rompetrol 2, in care acesta este urmarit penal, informeaza Mediafax.

Mihai TanasescuFoto: AGERPRES

Procurorii DIICOT au pus la data de 17 iunie sechestru pe bunurile fostilor ministri Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea si Sebastian Vladescu, acestia fiind cercetati pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare in dosarul Rompetrol 2.

Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor, a contestat masura dispusa de DIICOT insa judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis sa mentina sechestrul.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice, Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul Economiei si Comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice", sustin procurorii DIICOT.

In cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizeaza ca "acesta a continuat sa sprijine grupul infractional organizat initiat de catre Patriciu Dan Costache si dupa incetarea calitatii de ministru depunand marturie in cauza arbitrala a ARB/06/03, pendinte in fata Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), in favoarea Rompetrol Group, declaratie in care a facut afirmatii neadevarate".

In ceea ce ii priveste pe Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, fosti ministri ai Finantelor Publice, procurorii sustin ca "nu au respectat, cu rea credinta, dispozitiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificata prin Legea 89/2005 potrivit carora ￯ in termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotarare a Guvernului, obligatiunile vor fi inregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare pentru tranzactionarea acestora pe pietele reglementate, in conditiile regulamentului aprobat in acest scop de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare" si au blocat adoptarea hotararii de guvern care sa permita vanzarea obligatiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti, iar statul roman sa-si recupereze creantele".

Procurorii DIICOT au demarat cercetarile in dosarul "Rompetrol II", punand sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe actiunile rafinariei Petromidia si pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauza trimisa in judecata in anul 2006, investigatiile vizand intervalul 1998-2003, in ultimii trei ani Guvernul Romaniei fiind condus la Adrian Nastase.