Ziua mondiala de constientizare a abuzului fata de varstnici este marcata, in fiecare an, la 15 iunie, transmite Agerpres.

Persoane varstnice la asezamantul social 'Sf. Treime' de la Glimboca; 18 ianuarie 2014.

Aceasta zi a fost desemnata de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, prin rezolutia 66/127, din 19 decembrie 2011 si reprezinta acea zi din an cand intreaga lume se manifesta in mod deschis impotriva oricarei forme de abuz sau de suferinta provocata persoanelor varstnice, potrivit site-ului oficial al ONU.

La nivel global, numarul persoanelor cu varsta peste 60 de ani este in crestere, de la 542 milioane in 1995 pana la aproximativ 1,2 miliarde, estimate pentru anul 2025. Intre 4 si 6% dintre persoanele in varsta au fost victime ale unei forme de rele tratamente chiar acasa. Acestea pot duce la rani fizice, dar si la consecinte psihologice pe termen lung. Se estimeaza ca incidenta abuzurilor fata de personale in varsta va creste, avand in vedere ca multe tari se confrunta cu imbatranirea rapida a populatiei.

Abuzul fata de varstnici este o problema sociala globala, care afecteaza sanatatea si drepturile a milioane de persoane din lume, dar si o problema care merita atentia comunitatii internationale. Potrivit site-ului mentionat anterior, abuzul fata de varstnici se defineste prin ''orice actiune unica sau repetata sau prin lipsa unei atitudini corespunzatoare, care se petrece in cadrul unei relatii bazate pe incredere, dar care duce la vatamarea sau suferinta unei persoane in varsta''. Abuzul fata de varstnici se poate manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emotionale, sexuale sau financiare. Poate surveni si ca urmare a neglijentei deopotriva intentionate sau lipsite de intentie.

Pana de curand, aceasta problema sociala grava a fost tinuta departe de ochii publicului, fiind considerata o chestiune privata. Chiar si in zilele noastre, abuzul fata de varstnici este privit ca un subiect tabu, fiind subestimat si ignorat de societate. Exista, insa, dovezi clare care ne indica faptul ca reprezinta o importanta problema sociala si de sanatate publica.

Abuzul fata de persoanele varstnice este o problema cu care se confrunta atat tarile dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare, dar in continuare aceste fapte nu sunt raportate integral. Cu toate ca nu se cunoaste exact dimensiunea acestui fenomen, consecintele sale sunt evidente, prin urmare este nevoie de un plan global, multi-sectorial, care sa aiba ca scop protejarea varstnicilor. Trebuie, insa, tinut cont de contextul cultural al fiecarui stat in parte si evaluati toti factorii de risc. Spre exemplu, in unele societati traditionaliste, vaduvele varstnice sunt fortate sa se recasatoreasca, iar in altele, femeile varstnice care traiesc singure, izolate, sunt acuzate de vrajitorie.

Atat din perspectiva sociala cat si medicala, pana cand aceste probleme nu vor fi identificate si gestionate corespunzator, abuzurile comise asupra varstnicilor vor continua sa fie trecute cu vederea.