Statele Unite ar putea apela la Canada pentru a stabili o forta NATO in Europa de Est, pentru a descuraja Rusia, deoarece se zbate sa castige sprijinul aliatilor europeni, au declarat mai multi diplomati pentru Reuters.

Forte NATO in PoloniaFoto: Captura YouTube

In ciuda paradei de putere realizata de exercitiul militar din estul Europei de luna aceasta, ce a implicat peste 20 de tari NATO sau partenere, alianta avanseaza cu greu in efortul de a constitui o forta rotationala de 4.000 de militari in flancul estic.

Doar Marea Britanie si Germania au spus ca sunt dispuse sa contribuie, furnizand cate un batalion de 1.000 de soldati.

Statele Unite vor trimite un al treilea batalion, ceea ce inseamna ca NATO are nevoie de alta tara care sa-l furnizeze pe al patrulea.

“Aliatii europeni au motive pentru care nu fac un pas in fata”. Sunt intinsi la maxim, acasa, in Africa, in Afghanistan. Pur si simplu nu au banii necesari”, a spus un diplomat NATO de rang inalt, inplicat in discutii.

Retinerea unor guverne europene de a ajuta la intarirea prezentei militare, cea mai mare de la sfarsitul Razboiului Rece, reflecta indoieli potrivit carora alianta ar trebui sa se concentreze pe combaterea grupurilor militante si a fluxului necontrolat de migranti.

"Sunt neintelegeri in cadrul NATO. Unii aliati considera ca este nevoie de o concentrare pe zona sudica”, a spus Sophia Besch, expert in domeniul apararii europene la think-tank-ul Centre for European Reform.

Unitatea este cruciala pentru NATO, in conditiile in care Moscova si Washingtonul se acuza reciproc de intimidare in apropierea frontierei NATO-Rusia.

NATO si Rusia se simt amenintate de exercitiile militare facute de fiecare si sunt in conflict din cauza crizei ucrainene.

Orice semn in Statele Unite ca Europa nu este dornica sa-si plateasca propria aparare poate provoca daune.

Presedintele Obama a sugerat ca puterile europene au “parazitat” campania aeriana din Libia in 2011, iar candidatul republican Donald Trump le-a acuzat ca nu isi platesc partea coreta.

O sursa diplomatica importanta, familiara cu negocierile, a spus ca NATO nu va permite esecul constitutirii fortei militare pentru ca a fost deja anuntata si pentru ca Rusia ar putea sa o exploateze ca un semn ca NATO nu este dispusa sa apere Polonia.