Monumentului "Aripi" din Piata Presei Libere, realizat in memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 -1989 din Romania si din Basarabia, va fi inaugurat pe 30 mai in prezenta unor personalitati din tara si din strainatate, anunta Guvernul intr-un comunicat de presa. Monumentul "Aripi" este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din otel inoxidabil, cantareste peste 100 de tone si are o inaltime de peste 20 de metri. Autorul monumentului este sculptorul Mihai Buculei, al carui tata a fost detinut politic la Aiud.

Monumentul Aripi din Piata PreseiFoto: Agerpres

La dezvelirea si sfintirea monumentului sunt invitati reprezentanti ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizatie internationala ce reprezinta fostii detinuti politici din Albania, Bosnia, Hertegovina, Cehia, Croatia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia si Slovenia.

Evenimentul are loc la initiativa Fundatiei pentru Democratie, a carei presedinte este Emil Constantinescu, Primariei Bucuresti si Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 - 1989. precizeaza Executivul. Cheltuielile pentru eveniment sunt suportate de bugetul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

Intiativa construirii monumentul "Aripi" apartine Asociatiei Fostilor Detinuti, iar demararea efectiva a proiectului a inceput in 2003, in urma unui concurs de solutii organizat de Ministerul Culturii, iar realizarea lui a durat foarte mult mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergura, potrivit comunicatului de presa.