Avocatul Poporului anunta, luni, ca a solicitat Primariei din Sfantu Gheorghe sa demoleze zidul despartitor din cartierul de locuinte sociale, de pe strada Lunca Oltului, pe motiv ca are caracter discriminator, informeaza Mediafax.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Institutia anunta printr-un comunicat de presa ca a solicitat Primariei din Sfantu Gheorghe sa demoleze zidul de beton ce delimiteaza blocurile de locuinte sociale de pe strada Lunca Oltului din municipiu, pe motiv ca are caracter discriminatoriu.

Cei de la Avocatul Poporului sustin ca aceasta este concluzia unei anchete ce a fost demarata la sfarsitul anului trecut, ca urmare a unui articol de presa in care se afirma ca locatarii acelor blocuri "maghiari si romi"

"Toti cu care am vorbit se opun gardului care le va imprejmui curtea, ridicat de Primarie, unii comparandu-l cu un zid de inchisoare", se spunea in articolul respectiv.

"Analizand situatia de fapt si aspectele legale, Avocatul Poporului a constatat ca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii pentru calificarea cazului analizat ca avand caracter discriminatoriu: existenta unui tratament diferentiat; existenta unui criteriu de discriminare definit la art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile ulterioare; tratamentul diferentiat nu este justificat obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acestui scop nu sunt adecvate si necesare", se arata in comunicat.

Acestia sustin ca recomandarea de demolare a venit dupa ce au analizat si punctul de vedere trimis de Primaria din Sfantu Gheorghe. Aici, reprezentantii municipalitatii sustineau ca gardul a fost construit ca o masura de protectie atat a locatarilor cat si a imobilelor.

Se arata ca exista reclamatii ale chiriasilor pentru numeroase cazuri in care persoane straine "frecventeaza unele locuinte, deranjeaza locatarii apartamentelor invecinate, sunt galagiosi, dau muzica la maxim, parcheaza autoturismele chiar sub geamurile locatarilor pe spatiul verde, au deteriorat scarile de acces, peretii exteriori."