Lotul olimpic de matematica al Romaniei a castigat 6 medalii (doua medalii de aur, doua medalii de argint si doua medalii de bronz) la a XXXIII-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru seniori, desfasurata in perioada 5-9 mai, la Tirana. In clasamentul pe medalii, elevii romani s-au clasat pe locul al doilea, informeaza Ministerul Educatiei.

Medaliatii cu aur:

  • Mircea Ciprian Bonciocat, de la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti, care a obtinut si punctajul maxim;
  • Teodor-Andrei Andronache, de la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Medaliatii cu argint:

  • Tudor Plopeanu, de la Liceul International de Informatica din Bucuresti;
  • Ovidiu Neculai Avadanei, de la Colegiul National "Emil Racovita" din Iasi.

Medaliatii cu bronz:

  • Raluca-Ioana Cobzaru, de la la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti;
  • Alexandru Pascadi, de la la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti.

Lotul Romaniei a fost coordonat de conf. dr. Catalin Gherghe (Universitatea din Bucuresti - Facultatea de Matematica si Informatica), prof. Marius Miinea (Colegiul National "Vladimir Streinu" Gaesti) si lector univ. dr. Mihai Chis (Universitatea de Vest din Timisoara) - observator in juriul olimpiadei.

La editia 2016 a Olimpiadei Balcanice (competitie de nivel regional) au participat echipe din 19 tari (11 cu statut permanent si 8 cu statut de invitat). Conform regulamentului de organizare si desfasurare, fiecare stat participant, cu exceptia celui organizator, are dreptul sa inscrie in concurs o echipa formata din maximum 6 elevi din invatamantul liceal, a caror varsta nu depaseste 20 de ani la data desfasurarii competitiei.

Probele presupun rezolvarea individuala a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorica si algebra, pe durata a patru ore si treizeci de minute.