Guvernul discuta miercuri o hotarare de Guvern privind punerea la dispozitie pe piata si utilizarea produselor biocide, ca parte a planului de masuri pentru rezolvarea crizei legate de calitatea dezinfectantilor folositi in spitalele din Romania, informeaza Mediafax.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

Potrivit ordinii de zi a sedintei de Guvern, Cabinetul Ciolos va aproba o HG privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului institutional si a unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispozitie pe piata si utilizarea produselor biocide.

"Urmeaza sa modificam mai multe acte normative la nivel de ordine de ministru si de hotarari de guvern. O hotarare de guvern cu sanctiuni va intra pe ordinea de zi de la Guvern de maine'', a anuntat premierul marti seara, la iesirea de la Ministerul Sanatatii.

El a precizat ca incepand de miercuri vor veni primele rezultate ale testelor de concentratie care au fost facute pe probele prelevate de la Hexi Pharma.

''Sper eu ca incepand de maine sa avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentratie care au fost facute pe probele prelevate de la Hexi Pharma din cate am inteles, urmand ca in zilele urmatoare sa se preleveze probele si sa se faca testele si de la celelalte firme producatoare care livreaza produse in Romania. O sa le facem proportional si cu cota de piata ca sa avem reprezentare cat mai buna a prezentei acestor produse in spitale. Asa cum am mai spus si sambata, obiectivul este sa ne asiguram ca produsele care se folosesc pentru dezinfectie in spitale sunt la calitatea scontata si isi fac treaba. Pe de o parte e Procuratura care isi face treaba (...), noi facem o ancheta administrativa cu obiectivul de a elimina din uz fara a astepta rezultatele anchetei penale imediat ce constatam ca produsele sunt neconforme. Le eliminam pentru ca spitalele sa le poata inlocui cu produse conforme. (...) Exista piata, aici furnizorii se vor adapta si vor veni cu produsele respective, cu produsele bune'', a explicat Ciolos.

Ministrii vor mai adopta si un proiect de hotarare privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a organigramei, a parcului auto si a modului de utilizare a acestuia si pentru modificarea hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe ordinea de zi mai figureaza un proiect de HG privind declararea zonei naturale ''Acumulare Vacaresti'' ca parc natural si instituirea regimului de arie naturala protejata, dar si patru OUG si un proiect de lege privind organizarea si desfasurarea ceremoniilor oficiale.