Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a afirmat, vineri, la Timisoara, ca principala amenintare la adresa NATO vine din Rusia, Statele Unite si Romania urmand sa continue colaborarea pentru promovarea securitatii celor doua tari, transmite Mediafax.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Hans Klemm a declarat, vineri, ca principala amenintare pentru tarile NATO vine din Rusia, conflictele din Ucraina si situatia Crimei reprezentand "amenintari serioase" pentru securitatea si pacea Europei, dar si a zonei trans-atlantice.

"Pornind de la instructiunile pe care mi le-a trasat presedintele Obama si pe consultarile pe care le-am avut cu Senatul Statelor Unite Ale Americii am identificat mai multe prioritati pentru munca mea, in Romania. Una se refera la promovarea securitatii acestor doua tari - SUA si Romania. Amandoua sunt membre ale NATO si avem o multime de eforturi comune, impreuna cu alti aliati ai nostri, in contextul amenintarilor cu care se confrunta atat Romania, cat si Statele Unite. In ultimii ani, principala amenintare la pentru NATO, si nu exista motive sa ne ascundem asta, vine din Rusia. Vorbim despre conflictele din Ucraina, despre situatia din Crimeea, care prezinta radical capacitatile militare ale Rusiei, atat la est de NATO cat si in Marea Neagra. Acestea reprezinta amenintari serioase pentru securitatea si pacea Europei, cat si a intregii zone trans-atlantice", a afirmat Klemm.

Acesta a adaugat ca, in viitor, SUA si Romania vor continua colaborarea si in Irak.

"Avem si un parteneriat strategic intre Romania si SUA prin care am incercat sa oferim siguranta Europei, dar am luptat impreuna departe de Romania in Bosnia, in Kosovo, in Irak, in Afganistan. (¬) De asemenea, Romania si SUA vor colabora, foarte curand, si in Irak. De asemenea, lucram impreuna in domeniul securitatii cyber si nu numai", a adaugat Klemm.